MHP liderinin “Bugün kitabın ortasından konuşacağım. Öcalan gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini açıklasın, sonra da umut hakkı için başvurusunu yapsın” sözlerinden sonra Türkiye siyaseti, hareketlenmeye başladı.
DEM Parti grubunun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanların 25 yılı doldurması halinde koşullu salıverilmesi için 25 Eylül’de Meclis’e yasa teklifi sunduğu öğrenildi.
Yasa teklifi metninde şu ifadelere yer verildi:“AÎHM kararları ve denetimi bir yana, bu cezanın ölünceye kadar tek başına ve tek kişilik hücrede infaz edilmesi ve infaz koşullarımn ağırlığı nedeniyle mahpuslar için insan onuruna aykırı, işkenceye varan bir infaz biçimi olduğu açıktır. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası adeta uzatılmış ve zamana yayılmış ölüm cezasıdır.”
ANKARAGÜNDEM’a konuşan DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’den “umut hakkı” adı verilen bir düzenleme yapmasını talep ettiğini anlattı. Öztürk, sunulan teklif ile ilgili henüz bir gelişme olmadığını da aktardı:“ Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’den ‘umut hakkı’nın düzenlenmesini talep etti. Bu talep, Komite’nin 19 Eylül 2024 tarihli kararıyla gündeme geldi. Ayrıca, İngiltere’deki Winter kararında, 25 yıl hapis süresinden sonra koşullu salıverilme hakkının düzenlenebileceğine dair verilen bir karar bulunuyor. Bu 25 yıllık süre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İngiltere’yle ilgili kararından kaynaklanıyor.
Dolayısıyla, Türkiye’de umut hakkının düzenlenmesine yönelik kanun teklifi, durup dururken verilmedi; AİHM kararlarının uygulanmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin taleplerine dayanıyor.
Umut hakkı, Türkiye’nin gündemine Bakanlar Komitesi’nin 2021’deki çağrısıyla geldi. Üç yıldır Türkiye bu konuda adım atmadığı için 19 Eylül 2024’te yeniden gündeme alındı. Bakanlar Komitesi’nin kararı, Türkiye’den umut hakkını düzenlemesini talep ediyor ancak 25 yıl gibi bir süre belirtilmiyor. Bizim araştırmamıza göre, minimum yatma süresi 25 yıl olarak belirlenmiş durumda ve bu süre sonunda koşullu salıvermenin uygulanması teklif ediliyor.”