Ordu’da mahkemenin ret verdiği projeye bakanlıktan onay

Ordu’da mahkemenin ret verdiği projeye bakanlıktan onay

Ordu İdare Mahkemesi, Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) başvurusu üzerine söz konusu proje için 2 kez “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Kısa Dalga’da yer alan habere göre, mahkemenin 2023 yılının Mayıs ayında verdiği son “yürütmeyi durdurma” kararında, projenin denizi, ırmağı ve kıyıları olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu. Ayrıca taş ocağının yerinin belli olmaması, flora ve fauna tespitlerinin yeterli olmadığı, alandaki canlıların etkilenmelerinin dikkate alınmadığı, çevrede balıkçı barınağı için gerekli incelemenin yapılmadığı, projelerin bütüncül değil parça olarak ele alındığı belirtildi.

Mahkeme kararındaki Melet Irmağı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 4’üncü Maddesi’nin 2’nci bendi kapsamında “Sulak Alan” niteliği taşıyor. Bu kapsamda sulak alan koruma ilkeleri doğrultusunda sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin bozulmaması, biyolojik çeşitliliğin ve su kuşları popülasyonlarının korunması gereken bir alan olması açısından önemli bir bölge niteliği taşıyor.

İdare Mahkemesi’nin verdiği her iki karar da farklı tarihlerde Danıştay tarafından onandı. Ancak belediye projeyi hayata geçirmekte ısrarcı. Belediye, son olarak proje dosyasında değişiklik yaptı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “ÇED olumlu” kararı verilmesi için başvurdu. Bakanlık, belediyenin projesi için “ÇED olumlu” kararı verdi. ORÇEV karar itiraz etmeye hazırlanıyor.

Bakanlık kararını değerlendiren ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, kazandıkları 2 davaya rağmen yeniden verilen “ÇED olumlu” kararına tepki gösterdi.

İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarına rağmen projenin 4’te 3’ünün yapıldığını belirten Gönül, “Yürütme durdurma kararı verildikten sonra suç duyurusunda bulunduk ve kaymakamlık burayı mühürledi. Fakat gizli olarak çalışmaları yaptılar. Sadece Melet Irmağı ağzındaki dolguyu yapamamışlardı. Şimdi yapmak istedikleri ise birisi 700 birisi 590 metre uzunluğunda iki tane mendirek. Bir ırmağın ağzına barınak yapıldığını ilk kez görüyorum. Böyle bir şey hiçbir yerde yapılamaz. Orası da yapılınca Melet’ten gelen alüvyon denize ulaşamayacak ve ırmağın ağzı daha çok kapanacak. Tarım ve Orman ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği müdürlükleri de ‘önlem alınırsa, denizi kirletmezseniz sakıncası yoktur’ diye onay vermişler. Ancak bu imkansız bir şey. Dolgu yapılıyorsa kirlenme olacaktır ve zarar verilecektir” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version