‘Organize işler’de Avrupa’nın birincisiyiz

‘Organize işler’de Avrupa’nın birincisiyiz

20 ayrı suç kaydı olan kişilerce katledilen motokurye Samet Özgül’ün kardeşi Berna Özgül Yılmaz da cezasızlığa dikkat çekti. Saldırganların çevresi tarafından taciz edildiklerini anlatan Özgül “Defalarca polise ihbar ettik. ‘Biz yakalıyoruz ama mahkeme salıyor’ yanıtını veriyorlar” dedi. Özgül “Saldırganın ailesi sosyal medyada silahla poz veriyor. Bu kişilerin cezalandırılması için başka kişilerin de zarar görmesi mi bekleniyor” diye konuştu.

Polis Şeyda Yılmaz’ı şehit eden ve 26 suç kaydı bulunan Yunus Emre Geçti’nin ‘Piton 82’ isimli suç grubuna üye olduğu iddiası kamuoyuna yansıdı. Geçen yıl Kağıthane’de polis Hakan Telli’yi şehit eden Anucurlar suç örgütüne yönelik davada da 17 sanık delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edildi. Yaşananlar suç artışını gündeme taşıdı. Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Türkiye bu alanda Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada yer aldı.

Adalet Bakanlığı verilerine göre kasten öldürme suçlarına ilişkin dosyalar 2015 yılında 100 iken 2023 yılında 142’ye çıktı. Uyuşturucu ticaretinde ise yüzde 73 artış yaşandı. Başsavcılıkların önündeki dosya sayısı ise son sekiz yılda 7 milyondan 11 milyona çıktı. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce ise sokak ortasında çete hesaplaşmalarının yaşandığına işaret etti. “Cezasızlık algısı arttı. Etkin, adil bir yargıya her zamankinden çok ihtiyaç var” dedi.

Polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit eden suç makinesinin çete üyesi olduğu belirtilirken İstanbul Planlama Ajansı, Türkiye’ye ilişkin endişelendiren bir endeks açıkladı. İPA Başkanı Buğra Gökce “Küresel Organize Suçlar Raporu’na göre Türkiye Avrupa’da birinci, 193 ülke arasında 14’üncü sırada” dedi. Artan suç oranlarının ciddi boyutlara ulaştığını belirten Gökçe son dönemdeki yükselişin de alarm verici seviyede olduğunu belirtti.

Uluslararası suç örgütlerinin köşe başlarına yerleştiği İstanbul’da yaşananlar ve Türkiye geneli Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı çete liderlerinin sayısı düşündürürken Ümraniye’de 26 ayrı suçtan kaydı olan 19 yaşındaki Yunus Emre Geçti polis memuru Şeyda Yılmaz’ı şehit etti. Yılmaz’ın şehit edilmesi Türkiye’deki artan suç oranlarını tekrar gündeme getirdi. Olayın üzerine İstanbul Planlama Ajansı’nın açıkladığı endesk ise 86 milyonun güvenliğini tehlikeye atan duruma acil neşter vurulması gerekliliğini ortaya koydu.

İPA Başkanı Buğra Gökce, İstanbul Ümraniye’de çatışmada saldırıya uğrayarak şehit düşen polis memuru Şeyda Yılmaz hakkında yaptığı paylaşımda, Türkiye’de artan suç oranlarına dikkat çekti.

Exit mobile version