Özbekistan’da Siyasi Baskı Kurbanları Anıldı

Özbekistan’da, eski Sovyetler Birliği’nin uyguladığı baskılara maruz kalan bireyler, her yıl 31 Ağustos’ta düzenlenen “Siyasi Baskı Kurbanlarını Anma Günü” etkinliği ile anılmaktadır. Bu yılki program, başkent Taşkent’teki Şehitler Anıtı Hıyabanı’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Nuriddin Haliknazarov ve birçok hükümet yetkilisi katıldı. Anma programında, 1937-1953 yılları arasında Sovyet yönetimi altında zülme uğrayan Özbek düşünürlerin anısına Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.

Mirziyoyev, etkinlikte yapmış olduğu konuşmada, bağımsızlık kutlamalarına katılmadan önce, ülkenin özgürlüğü için mücadele eden ecdatlarını anmanın önemli olduğunu vurguladı. Özellikle siyasi baskı gören Özbek aydınların anısını yaşatmak ve geçmişteki haksızlıkları düzeltmek adına süreklilik arz eden çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Son üç yıl içerisinde, Sovyet döneminde maruz kaldığı siyasi baskı nedeniyle hapis, sürgün veya idam cezasına çarptırılan 1200’den fazla kişinin aklandığını ifade eden Mirziyoyev, “Siyasi Baskı Kurbanları Kitabı”nın hazırlanmasına yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Resmi verilere göre, 1937-1953 yılları arasında Özbekistan’da 100 binden fazla kişi, rejim karşıtı oldukları gerekçesiyle siyasi baskıya uğramış; bu süreçte 13 bin kişi ise idam edilmiştir. Mirziyoyev, bu kahramanların hayatlarının araştırılması gerektiğini ve onların anısının ölümsüzleştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Exit mobile version