Özgür Özel: Türkiye’yi Avrupa’nın demokrasi ve insan hakları öncüsü yapacağız

Özgür Özel: Türkiye’yi Avrupa’nın demokrasi ve insan hakları öncüsü yapacağız

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Avrupa’nın bir parçası olan Türkiye’yi demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün öncüsü yapma iddiasında olduğunu belirtti. Özel, “Bu iddianın sahipleri olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tam üyelik hedefinin kağıt üzerinde bırakılmasını kabul edemeyiz,” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Romanya’nın başkenti Bükreş’te düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Avrupa Komitesi Toplantısı’na katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada İngiltere İşçi Partisi’ni genel seçimlerdeki başarısı dolayısıyla kutladı.

Dünyada aşırı sağın yükseldiğine dikkat çeken Özel, bunun sol ve sosyal demokrasinin gerileyeceği anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti. “Sosyalist Enternasyonal üyesi partiler olarak vatandaşlarımızın sorunlarına çözüm getirecek politikaları üretebilecek kapasiteye ve tarihsel birikime sahibiz,” diye konuştu.

Özel, insanları aşırı sağın yanıltıcı ve akıl çelici söylemlerine karşı uyarmanın ve uyandırmanın önemli olduğunu vurgulayarak, partisinin 31 Mart seçimlerinde başardığını söyledi.

Solun en önemli ve değişmez ilkelerinden biri olan “değişim” prensibiyle vatandaşlara sosyal demokrasinin çağın şartlarına ayak uydurabileceğini ve gerçek sorunlara kalıcı çözümler üretebileceğini gösterdiklerini dile getiren Özel, sözlerine şöyle devam etti:

“Seçimden bu yana geçen sürede yapılan tüm anketlerde partimiz Türkiye’nin birinci partisi olarak ölçülmektedir. Önümüzdeki hafta bir parlamento seçimi yapılsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz sorusuna verilen cevaplarda CHP parlamentoda da yerel seçimlerdeki başarıyı tekrarlayabilecek güçte ölçülmektedir. Partimiz, mevcut hükümete sadece muhalefet etmemekte, sorunları doğru tespit edip doğru çözümler üreterek halkın faydasına olan ve takdir gören bir tutumu da sürdürmektedir.”

Özel, işçi, çiftçi, emekli ve gençlerin ekonomik ve sosyal sorunlarını yakından takip ettiklerini bildirdi. Seçimlerin üzerinden geçen 3 ayda halkın sorunlarının çözümü için hükümet ve diğer partilerle sürekli görüşme halinde olduklarını ifade etti. Bu görüşme ve müzakerelerde sorunları anlatıp çözüm önerilerini sunduklarını belirten Özel, “Ancak bunlardan bir sonuç almadığımızda, üç ay içerisinde Türkiye’nin beş büyük şehrinde beş önemli konuda beş büyük miting yaptık. Her mitinge artan katılım, Türkiye’de şimdiden, ki henüz genel seçimlerin üzerinden sadece bir yıl geçti ve dört yıllık bir süresi olmasına rağmen iktidarın, erken seçim tartışmalarını başlatmış durumda,” ifadelerini kullandı.

Yerel yönetimlerde, vatandaşlara ucuz, erişilebilir, etkin ve sürdürülebilir hizmetler sunmak için yoğun çalışma yürüttüklerini söyleyen Özel, Sosyalist Enternasyonal Avrupa Komitesi olarak yeni bir ekonomik düzeni kurmanın liderliğini yapmaları gerektiğini belirtti. “Neoliberalizmin yarattığı eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, yeni istihdam alanları yaratmak ve yeni iş alanlarının gerektirdiği yeşil, dijital, kapsayıcı becerileri yenilenmiş eğitim ve fırsat eşitliği ile sağlamak… Bizlerin parçası olduğu Avrupa’nın liderliğini yaptığı sosyal devlet anlayışını bir kez daha çağa uyumlayarak ayağa kaldırmanın reçetesini yazmak bizlerin öncülüğünde olmalıdır,” dedi.

Exit mobile version