Ünlü iklim bilimci Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’nin pamuk ekim alanlarının azalmasının olumlu bir gelişme olabileceğini belirtti. Kadıoğlu, 1 kilogram pamuk üretimi için 12 ton su gerektiğini vurgulayarak, bu kadar su ile 12 kilogram stratejik ürün olan buğdayın üretilebileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin pamuk ihracatı ile yurt dışına bedava su verdiğini söyleyen Kadıoğlu, su ayak izi ve sanal su ticareti konusunda ülkemizin büyük bir açık verdiğini ifade etti.
Prof. Kadıoğlu, Türkiye’nin su kaynaklarını daha verimli kullanması gerektiğine işaret ederek, “İhraç ettiğimiz her 1 kilogram pamuk ile yurt dışına 12 ton suyu neredeyse bedavaya veriyoruz. Bu yüzden Türkiye, sanal su ticaretinde büyük açık veren bir ülke,” dedi. Gelişmiş ülkelerin pamuk ekimini ve tekstil üretimini minimuma indirdiğini belirten Kadıoğlu, İngiltere’deki ünlü kumaş üretiminin de artık neredeyse yok olduğunu hatırlattı.
Suyun daha az tüketildiği, kuraklığa dayanıklı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, Türkiye’nin su kaynaklarını katma değeri yüksek ürünlerde kullanmasının önemine dikkat çekti. “Su ayak izi konusunu ciddiye almalı, suyumuzu stratejik ve yüksek katma değerli ürünlerde kullanmalıyız,” diyerek yerli ve milli ürünlere odaklanılması gerektiğini ifade etti.
Kadıoğlu, Türkiye gibi yarı kurak ve kurak bölgelerde tropikal ürünlerin yaygınlaştırılmasını eleştirerek, tarımsal araştırma merkezlerinin suyu daha verimli kullanabilecek ürünlere yönelmesi gerektiğini belirtti. “Su bitince iklim değişti diye bağırmak ucuzluğu bizi kurtaramayacak,” diyen Kadıoğlu, su kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı.