Enflasyon ve ekonomik göstergelerin etkisiyle geniş bir zam aralığı gündemde. Ekonomistler, yıl sonu enflasyon oranının %45 seviyelerini görebileceği tahminini paylaşıyor. Zam oranının belirlenmesinde gerçekleşen enflasyonun mu yoksa hedef enflasyonun mu temel alınacağı ise belirsizliğini koruyor. Bu da 2025 asgari ücret zammı için iki farklı beklenti arasında büyük bir fark yaratıyor.
Bloomberg Ekonomisti ve Merkez Bankası eski ekonomistlerinden Selva Baziki, 2025 bütçe verileri ışığında %17’lik bir artış öngörüyor. Baziki, “Türkiye’nin 2025 Bütçesi üzerinden tahminlerimize göre, gelecek yıl asgari ücrete yüzde 17 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. Bu, 2025 yılı sonu enflasyon tahminleriyle örtüşüyor” dedi. Ancak %30’luk bir zam oranının da mümkün olduğunu ifade eden Baziki, daha yüksek bir oranın enflasyon ve maliyetlerdeki azalmaya katkı sağlayabileceğini belirtti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ise asgari ücret artışında dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayarak, yüksek zamların enflasyonu körükleyebileceği uyarısında bulundu. IMF’nin raporuna göre, 2024 asgari ücret seviyesi olan 17.002 TL, %25 oranında bir zamla dengeli bir seviyeye ulaşabilir.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Erem Ateşağaoğlu, asgari ücret artışının işverenler üzerindeki maliyet etkisini değerlendirerek, “İşverenin yüzde 50’si eğer asgari ücret ödüyorsa asgari ücrete yapılacak artış maliyetleri nasıl etkileyecek bunu düşünmek lazım. Asgari ücretin yaygın etkisinden dolayı birçok kurum da asgari ücret zamlarını maaşlardan ne kadarlık bir artış yapılması gerektiğine dair bir indikatör yani bir indeks olarak kullanıyor. Bunun maliyetlerine nasıl yansıyacağını ele alıp, ona göre maaş zammı yapmayı öngörüyorlar. Hem asgari ücretin hem de memur maaş zamlarının böyle bir etkisi var. Fiyatlar için de etkisi bulunuyor. Keşke böyle olmasaydı ama durum bu. Böyle olduğu içinde asgari ücret zammının enflasyona çok ciddi bir etkisi olacak” dedi.