Kredi borçlarını ödemekte zorlanan vatandaşların takibe düşen borçlarında da ciddi artışlar kaydedildi. Takipteki tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları borçları, geçen yıla göre yüzde 135,1 artarak 105 milyar 481 milyon TL’ye ulaştı. Toplam takipteki alacaklar ise 286 milyar 777 milyon TL seviyesine yükselirken, bunun 181 milyar 295 milyon TL’sini ticari ve diğer krediler oluşturdu.
Takipteki taşıt kredileri, yıllık bazda yüzde 120,5 artışla 309 milyon TL’ye çıktı. Takipteki konut kredileri ise yıllık yüzde 43,6 artışla 689 milyon TL’ye ulaştı. İhtiyaç kredilerinde takip oranı, haftalık yüzde 0,7, yıllık yüzde 82,7 artışla 53,2 milyar TL olarak kaydedildi.
Ziraat Bankası’nın önceki genel müdür yardımcılarından Prof. Dr. Şenol Babuşcu, BDDK’nın açıkladığı verileri değerlendirerek vatandaşların artan borç yüküne dikkat çekti. Vatandaşların kredi kartına yönelmesinin en önemli etkeninni enflasyon olduğunu belirten Babuşcu, şunları söyledi:
“Enflasyon yüksek olduğu için gelirleri enflasyon oranında artmayan vatandaşlar doğal olarak kredi kartına yükleniyorlar, ihtiyaç kredisine yükleniyorlar. Bu da ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında tüketici kredilerinden ciddi boyutta artışa neden oluyor. Yüzde 100’ün üzerinde artışlar söz konusu. Vatandaş özellikle asgari ücretli, emekli ve sabit gelirliler yapacak başka bir şey olmadığı için hayatı, yaşamı sürdürebilmek için kredi kartlarıyla alışverişi tercih etmeye başladılar. Geçen yıl sabit gelirlilerinin durumu bir derece daha iyiydi, bu sene daha da geriledi. Enflasyonun altında eridiler,” ifadelerini kullandı.
Babuşcu, önümüzdeki yıl için daha zorlu bir tablo beklediğini belirterek, “2025’te bu rakamlar çok daha yüksek çıkacak. Çünkü ben bir sözü söylüyorum; ‘kötü günler geride kaldı daha kötü günler bizi bekliyor’ diye.Önümüzdeki yıl vatandaşın özellikle sabit gelirlinin geliri enflasyon ölçüsünde artmadığı için kullandığı mallar ve gıda ürünleri başta olmak üzere zorunlu ihtiyaçları, enflasyonun çok üzerinde arttığından dolayı yapacak başka bir şeyi yok kredi kartları ve tüketici krediyle alışveriş yapmak dışında” dedi.
Babuşcu, borçların ödenmemesi durumunda bankaların haciz ve icra işlemlerine yöneleceğini belirtti. “Haciz ve icra işlemlerinde vatandaş yine ciddi boyutta sıkıntı çekecek. Evindeki eşyadan veya evinden, arabasından mahrum kalma durumu söz konusu olacak. Bankalar açısından baktığımızda tabii takipteki alacakların artması karlılığı azaltan bir unsur. Karlılıkları bankaların azalacak ama bankalara herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Bankacılık sistemi açısından baktığımızda rakamlar çok küçük.” ifadelerini kullandı.