Reklam Kurulu’ndan Ağır Yaptırımlar: Tüketiciyi Aldatanlara 165 Milyon Lira Ceza!

Reklam Kurulu’ndan Ağır Yaptırımlar: Tüketiciyi Aldatanlara 165 Milyon Lira Ceza!

Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasına göre, arama motoru sonuçlarında tüketiciyi yanıltan fiyat bilgileri sunan bir yurt dışı merkezli turizm şirketine de idari para cezası kesildi. İnternette arama yapan kullanıcıların karşısına çıkan fiyat bilgileri ile o sitelere yönlendikten sonra görülen fiyatlar arasında farklılık olması nedeniyle, bu yanıltıcı fiyat tekliflerinin durdurulması kararı alındı.

Arama Motoru Sonuçlarında Yanıltıcı Fiyat Bilgisi

( = window. || []).push({});

Reklam Kurulu, Ağustos ayı toplantısında 138 dosyayı incelemeye aldı ve bunların 128’inde mevzuata aykırılıklar tespit edildi. Söz konusu reklamlara yönelik olarak toplamda 16 milyon 257 bin 632 liralık idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Kurul, tüketicileri yanıltan bu tür reklamların durdurulmasına yönelik de tedbirler aldı.

Sağlık Turizminde ve Devre Mülklerde Aldatıcı Reklamlar

Reklam Kurulu’nun dikkat çektiği bir diğer konu ise devre mülk reklamları oldu. Özellikle sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren bir tesisin, kaplıca alanlarının mühürlenmesine rağmen reklamlarında “termal” ibaresine ve havuz görsellerine yer vermesi, tüketiciyi yanılttığı gerekçesiyle ceza aldı. Tesisin bu yanıltıcı tanıtımları durduruldu ve firmaya idari para cezası uygulandı.

Ürün Bileşeninde Yanıltıcı Bilgiler

Tüketicilerin satın almayı düşündükleri ürünler hakkında doğru bilgilendirilmesi gerektiği ilkesine vurgu yapan Reklam Kurulu, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın internet sitesinde yer alan yanıltıcı bilgileri de gündemine aldı. Firmanın, domuz derisi içeren ürünleri yurt dışı sitelerinde belirtmesine rağmen, Türkiye’deki sitesinde bu bilgiyi vermemesi sebebiyle reklam durdurma ve para cezası yaptırımı uygulandı.

Exit mobile version