Pazaryeri ilçesinde üretilen şerbetçi otunun “aroma”, “brewers gold”, “Erciyes”, “Ege” ve “Pazaryeri” cinsleri bulunuyor. Bu türlerin kilogram fiyatı 67 TL ile 69 TL arasında değişiyor. Şerbetçi otu, yatıştırıcı özellikleri sayesinde ilaç sanayinde de kullanılmakta ve çocukların rahat uyumasına yardımcı olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda, yöre halkı bu bitkiyi ekmek mayalama işlemlerinde de değerlendiriyor.
Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, şerbetçi otunun 1974 yılından bu yana bölgenin ana geçim kaynaklarından biri olduğunu ve ilçenin büyük bir kısmının bu sektörden emekli olduğunu belirtti. Tekin, şerbetçi otunun ekonomik değerinin yanı sıra, yerel olarak geliştirilen “şerbetçi otu kolonyası” gibi ürünlerle farklı alanlarda da değerlendirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bölgedeki şerbetçi otu üreticileri, bu yılki hasattan umutlu. 40 yıldır şerbetçi otu yetiştiren Orhan İlhan, yaklaşık 8 dönümlük bir alanda üretim yaptığını ve mahsullerin hasadına başladıklarını dile getirdi. İlhan, ürünlerini toplama makinelerine götürerek işlemlerini sürdüreceklerini ve bu sezon iyi bir gelir elde etmeyi umduğunu belirtti.
OT-GÜL KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kozpınar, kooperatif olarak ürünü yaş halde teslim aldıklarını ve ardından kurutma işlemine tabi tuttuklarını söyledi. Kozpınar, şerbetçi otunun her alanda kullanılabilecek bir bitki olduğunu vurguladı ve kullanım alanının genişletilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini ifade etti. Pazaryeri’nin iklim koşulları, şerbetçi otunun en verimli şekilde yetişmesini sağlıyor. Kozpınar, bu bitkinin kanser tedavisinde de kullanıldığını belirterek, şerbetçi otunun Türkiye’de sadece Pazaryeri ilçesinde yetiştiğini hatırlattı.