Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusu olan ve gümrük birliğinde ortaklığı bulunan Türkiye, Avrupa Birliği ile imzalanan Ortaklık Anlaşmaları’na rağmen, Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarında giderek daha sert bir tavır sergiliyor. Bu durum, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya seyahatlerini önemli ölçüde zorlaştırıyor.
2023 yılında AB ülkelerine yapılan 1 milyon 55 bin 885 vize başvurusunun yüzde 16’dan fazlası reddedildi. Bu, yaklaşık 200 bin Türk vatandaşının vize başvurusunun reddedildiği anlamına geliyor. İran vatandaşlarının vize ret oranı ise 2022’de yüzde 25.1 iken, 2023’te yüzde 30’a yükselerek Türk vatandaşlarının önüne geçti.
Türk vatandaşları, vize başvurularının reddedilme oranı bakımından Avrupa’da ikinci sırada yer alıyor. 2024 yılında bu durum daha da kötüleşti. Corona virüsü sonrası artan başvuru yoğunluğu, ekonomik kriz ve Avrupa’ya kaçak girişler, vize başvurularının daha sıkı incelenmesine yol açtı.
Almanya, vize randevularının 7 aya kadar sürebileceğini belirtti. Randevudan sonraki işlemler de birkaç ay sürebiliyor, bu da vize başvurularının sonuçlanmasının bir yıla kadar uzayabileceği anlamına geliyor. Nadir durumlarda, vize başvuruları bir ay veya birkaç ay içinde sonuçlanabilirken, en büyük sıkıntılar aile birleşimleri veya iş ziyaretlerinde yaşanıyor.