Selahattin Demirtaş’tan çağrı: Kadınların çığlığını duyuyoruz

Selahattin Demirtaş’tan çağrı: Kadınların çığlığını duyuyoruz

Ziyaret öncesi Demirtaş’ın avukatları, Demirtaş’ın kitabını ve yazdığı çağrı metnini Özel’e verdi.

Selahattin Demirtaş Özel’e verdiği çağrı metnini kastederek, “Bu çağrı metninin hazırlanmasında bile bana öğretmeye, katkı sunmaya devam eden mücadeleci tüm kadınlara selam ve teşekkürlerimle…” dedi.

Demirtaş, yaptığı açıklamada kadınların her gün karşı karşıya kaldığı şiddet, taciz, cinayet ve tehdit vakalarının kan donduran boyutlara ulaştığını belirtti. “Kadınlar için sokaklar, iş yerleri, okullar, hastaneler hatta yaşadıkları ev bile birer cehennem azabına dönüşmüş durumda. Toplum olarak derin bir kaygı içindeyiz.” diyen Demirtaş, bu vahim tablo karşısında sadece kadınların değil, tüm toplumun sorumluluk üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, metninde özellikle erkeklere seslenerek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve şiddet kültürünün sadece kadınların sorunu olmadığını, erkeklerin de bunun bir parçası olduğunu ifade etti. Demirtaş, “Bu çağrı ben dahil tüm erkeklere, zihniyetimizle yüzleşme çağrısıdır.” diyerek erkek egemen zihniyetin sorgulanması gerektiğine işaret etti. Erkeklerin, bu düzenin inşasında ve devam ettirilmesinde oynadığı rolü kabul etmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Suçu, suçluyu başka yerde aramayalım. Şiddeti besleyen zihniyetin oluşmasında söylemlerimizle, eylemlerimizle hepimiz sorumluyuz.” dedi.

Demirtaş, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı kalıcı bir çözüm için erkeklerin yalnızca sessiz kalmak yerine özeleştiri yapmaları ve sistemin dönüşümüne aktif destek vermeleri gerektiğini ifade etti. Ancak, bu desteğin kadınlara ne yapmaları gerektiğini söylemek yerine, onların yanında yer almak ve dinlemekle verilmesi gerektiğini belirtti. Bu yazının kaleme alınmasının temel amacının, toplum olarak üstlenilmesi gereken sorumlulukları yeniden hatırlatmak olduğunu dile getirdi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, siyasi parti liderleri, yargı mensupları, barolar, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve güvenlik bürokrasisine seslenerek, kadınların taleplerinin duyulması ve acil tedbirlerin alınması için iş birliği yapılması çağrısında bulundu. Demirtaş, “Siyasetteki erkek egemen dili, modeli, politikaları ve uygulamaları değiştirerek işe başlayalım. Toplumsal barışı inşa etmek istiyorsak gelin önce buradan başlayalım. Çünkü özgürlük ve demokrasi herkes için hayata geçmeden barış da sağlanamaz.” dedi.

Demirtaş’ın çağrı metninde kadına yönelik şiddetle mücadele için çeşitli acil ve orta vadeli çözüm önerileri de sıralandı. Bu öneriler arasında şunlar yer aldı:

Exit mobile version