ÇOCUKLARIN YÜZDE 60’I TEHLİKEYE BULAŞIYOR
Çocuğunuz hangi platformları kullanıyorsa, o platformlar hakkında bilgi sahibi olun. Örneğin, Roblox, Discord gibi popüler oyun ve sosyal medya platformları çocuğunuz ya da arkadaşları tarafından sık sık kullanılıyor olabilir. Bu platformların nasıl çalıştığını ve ne tür içeriklere izin verdiğini öğrenin. Ebeveyn kontrolü özellikleri ve gizlilik ayarlarını nasıl kullanacağınızı bilmek bu noktada oldukça önemli.
UNICEF verilerine göre, internet ortamında çocukların yüzde 25’i yabancılarla iletişim kuruyor. Bu durum, dijital istismar riskini ciddi ölçüde artırıyor. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, 8-18 yaş arası çocukların çevrimiçi istismara maruz kalma olasılığının alarm verici boyutlara ulaştığını gösteriyor. Daha endişe verici bir istatistik ise çocukların yüzde 60’ının kötü niyetli kişilerle arkadaşlık kurarak kişisel bilgilerini paylaştığını, manipülasyona uğradığını veya şantaj tehdidiyle karşılaştığını ortaya koyuyor.
NE YAPMALI?
ÇOCUKLARINIZIN GÜVENLİĞİ İÇİN 10 ÖNERİ
Çocuğunuzun kullandığı bu platformları siz de inceleyin ve uygulama ya da web sitelerindeki ebeveyn güvenlik rehberlerini okuyun. Eğer platformun böyle bir rehberi bulunmuyorsa, ya da platformun çocuğunuz için uygun olmadığını düşünüyorsanız, çocuğunuz ile konuşarak onu farklı bir güvenli platforma yönlendirmeye çalışın veya en azından platformu sizin gözetiminiz altında kullanmasına gayret edin.
Dijital ortamda çocuklar için güvenli bir alan oluşturmak amacıyla yola çıkan Tiny Minies, bu misyonunu sosyal sorumluluk projesi anlayışıyla sürdürdüğünü belirtiyor. Ailelerin dijital dünyada çocuklarını koruma konusundaki endişelerini gidermek için Tiny Minies, ebeveynlere dijital çağda çocuk güvenliği için 10 öneride bulunarak şunları açıkladı:
2- GİZLİLİK AYARLARINI DÜZENLEYİN:
Platformlardaki gizlilik ayarlarını çocuğunuzla birlikte gözden geçirin. Çocuğunuzun profilini yalnızca arkadaşlarının görebileceği şekilde ayarlayın. Yabancılarla iletişim kurmasını önlemek için mesajlaşma ve yorum yapma gibi özellikleri kısıtlayın. Çocuklar bazen bu ayarları değiştirebilir, bu yüzden düzenli olarak kontrol edin.
NE YAPMALI?
Çocuğunuzun profil ayarlarını kontrol edin ve sadece tanıdığı kişilerle iletişim kurmasına izin verin. Özel mesajları ve iletişim kurabileceği kişileri sınırlamak için mevcut ebeveyn denetimlerini kullanın.
3- KİMLERLE KONUŞTUKLARINI İZLEYİN:
Çocuğunuzun kimlerle konuştuğunu, oynadığını ya da mesajlaştığını takip edin. Çocuklar bazen çevrimiçi oyunlarda veya sosyal medya platformlarında tanımadıkları kişilerle konuşabilirler. Bu yüzden çocuğunuzun arkadaş listesini gözden geçirin ve kimlerle iletişimde olduğunu sorun.
NE YAPMALI?
Çocuğunuzun kimlerle oyun oynadığını veya mesajlaştığını anlamak için, zaman zaman onlarla oyun oynayın ya da sosyal medya hesaplarına göz atın. Onu çok endişelendirmemeye özen göstererek, tanımadığı biriyle iletişim kurup kurmadığını günlük sohbetler esnasında sormaya çalışın.
4. AÇIK İLETİŞİM KURUN:
Çocuğunuzla internette karşılaşabileceği riskler hakkında açık ve dürüst bir iletişim kurun. Onlara internette tanımadıkları kişilerle neden dikkatli olmaları gerektiğini ve kişisel bilgilerini asla paylaşmamaları gerektiğini anlayabileceği basitlikte açıklayın. Bu tür konular hakkında konuşurken lütfen sakin ve cesaret verici olun.