MTA’nın paylaştığı Diri Fay Haritası’na göre, 45 ilde deprem riski görünüyor. Bu illerde oluşabilecek deprem büyüklüğü 5,5 ve üzerinde sarsıntılar meydana getirebilecek 485 fay hattının bulunduğu açıklandı. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde olan bu fay hatlarına karşı tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Deprem uyarısında yapı denetimi ve zemin etüdü gibi çalışmalara dikkat edilmesi, riskli alandaki vatandaşların uyarılması gerektiği vurgulandı.
Deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci grup iller arasında yer alan Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman, genel olarak daha az sismik aktiviteye sahip bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu iller, yeşil doğası ve turistik güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nin doğal zenginlikleri, bu illeri hem yaşam alanı hem de turizm açısından cazip kılıyor.
Üçüncü derece riskli iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir olarak belirlenmiştir. Bu iller, yer altı su kaynaklarının zenginliği ve tarım potansiyeli ile de bilinir. Özellikle Antalya, turizm cenneti olmasıyla dikkat çekerken, Eskişehir’in modern yüzü ve öğrenci nüfusu ile dinamik bir şehir kimliği var.
İkinci derece riskli iller arasında Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum yer alıyor. Bu iller, hem tarihsel zenginlikleri hem de kültürel çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Örneğin, Diyarbakır surları, tarihi ve kültürel mirasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.