Sivas’ta 14 yıllık çalışma sonuç verdi! Türk bilim insanları geliştirdi: 3 çeşidi de tescillendi

Sivas’ta 14 yıllık çalışma sonuç verdi! Türk bilim insanları geliştirdi: 3 çeşidi de tescillendi

Prof. Dr. Karaköy, bu kapsamda Sivas’ta bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “2010 yılından beri yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında Sivas’ta bir ilki yaşadık. Sivas tarihinde tarımsal AR-GE çalışmaları kapsamında ilk defa ekmeklik buğday çeşitleri geliştirildi. 2024-25 yılı yetiştirme sezonunda tescil edilen çeşitlerin tohumluklarını üreterek 2025-26 yılı üretim sezonunda çiftçilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi. Bu çalışmaların tarımda verim ve kaliteyi artırmaya yönelik önemli adımlar olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Karaköy, yalnızca buğdayda değil, çeşitli bitki türlerinde de bitki ıslahı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti. “Bunların başında ülkemiz açısından son derece önemli olan tahıllar başta geliyor. Buğday, arpa ve yulaf başta olmak üzere soya, şeker pancarı ve yem bitkileri olmak üzere burada ıslah çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Baklagillerde de yine aynı şekilde nohut, mercimek ve fasulye gibi bitkilerde de yeni çeşitlerin geliştirilmesine yönelik olarak çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu. Türkiye açısından büyük öneme sahip bu tarımsal faaliyetlerin, hem çiftçilerin kazançlarını artıracağı hem de tarımsal üretimde çeşitlilik sağlayacağı belirtildi.

Geliştirilen yeni buğday çeşitlerinin eskilere oranla daha yüksek verim ve kalite değerlerine sahip olduğunu vurgulayan Karaköy, “Üç çeşidimiz tescil edildi. 2-3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerimiz tescil edilerek çiftçilerimizin hizmetine sunulacak. Her şeyden önce, yeni çeşitlerimiz eskiden süregelen yetiştirilen çeşitlerden ekmeklik ve makarnalık bakımından daha üstün olmasına özen gösteriyoruz. Verim ve kalite kriterleri bakımından daha yüksek olmalılar ve un fabrikalarımızın istediği değerlere daha yakın kalite değerine sahip çeşitler üretmeyi ve çiftçilerimizin de özellikle bu bahsettiğimiz kalite kriterleri bakımından daha yüksek ürünler elde ederek daha yüksek kazançlar sağlamasını arzu ediyoruz. Yeni çeşitlerimizi eski çeşitlerimize nazaran daha yüksek kalite ve verim değerlerine sahip olması bizim için son derece kıymetli ve önemlidir” diye ekledi.

Yeni tescil edilen bu üç buğday çeşidi, hem ekmeklik hem de makarnalık kalite açısından mevcut çeşitlerden daha üstün özelliklere sahip olacak. Karaköy, 2-3 yıl içerisinde yeni ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinin tescil edilip, çiftçilerin hizmetine sunulacağını belirtti.

Exit mobile version