Sobacı, ‘İran’ı rahatsız etmek zorundayız’ demişti: İletişim Başkanından İran Kültür Bakanına ‘dostluk’ telefonu

Sobacı, ‘İran’ı rahatsız etmek zorundayız’ demişti: İletişim Başkanından İran Kültür Bakanına ‘dostluk’ telefonu

İran’ın Mehr Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre; görüşmede İran Kültür Bakanı, son günlerde bazı Türk medya yetkililerinin yaptığı açıklamaların İran kamuoyunu incittiğini belirterek, bu tür açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

İran’ın dost ve komşu ülke Türkiye’yle ayrıcalıklı siyasi ve kültürel ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Salihi, iki ülkenin 2025 yılını karşılıklı olarak kültür yılı ilan ettiğine dikkati çekerek, “Önümüzdeki yılda ortak hedefler doğrultusunda değerli projelere imza atabilmeyi umuyoruz.” dedi.

Açıklamaların Türkiye’nin yaklaşımına uymadığını belirten Fahrettin Altun, görüşmede şöyle konuştu:

“Türk hükümetinin istikrarlı yaklaşımının, İran İslam Cumhuriyeti milleti ve hükümetiyle mevcut tüm alanlarda dostluğu güçlendirmek ve ilişkileri artırmak olduğunu, buna aykırı hiçbir sözün, Türkiye Cumhurbaşkanı ve hükümetinin düşünce tarzıyla ve yaklaşımıyla hiçbir ilgisi yoktur.”

Fahrettin Altun ayrıca İran Kültür Bakanı Salihi’yi Türkiye’ye davet etti.

TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı 9 Ekim’de Bursa Uludağ Üniversitesi’nin akademik yılı açılış töreninde, Türkiye’nin uyguladığı dış politikayla uyumlu uluslararası yayıncılık yapmak zorunda olduklarını belirtmişti.

TRT Farsça kanalını kuracaklarını ifade eden Sobacı şöyle konuşmuştu:

“Türkiye, uluslararası sistemin krizlerine neredeyse tek başına meydan okuyan bir devlettir. Bu krizleri uluslararası kamuoyuna duyurmaya gayret eden tek devlettir. O yüzden de daha fazla hedefe konmaktadır. Uluslararası kamuoyuna ise mesajlarımızı uluslararası kanallarımız ulaştırıyor. TRT World ve TRT Arabi başta olmak üzere. Bunların yanına TRT Almanca, TRT Rusça, TRT Balkan, TRT Afrika, TRT Fransızca, TRT İspanyolca dijital haber platformlarını ekledik. Bu yılın sonunda TRT Farsça geliyor; İran’ı rahatsız etmek durumundayız. İran’ı rahatsız etmek zorundayız. 41 dil ve lehçede yaptığımız web ve radyo yayınlarını dış yayınları bağlamında, daha kaliteli bir noktaya getirmek durumundayız.”

Exit mobile version