Sosyal medya fenomenleri, hastaları yanlış tedaviye yönlendiriyor! Bu hatalara sakın düşmeyin

Sosyal medya fenomenleri, hastaları yanlış tedaviye yönlendiriyor! Bu hatalara sakın düşmeyin

Hepimiz hayatımızın bir bölümünde bel ağrısı, boyun ağrısı, kol ağrısı ya da bacak ağrısı çekiyoruz. Bu şikayetlerin çok büyük bölümü aslında vücudumuzu yanlış kullanmamızla ve yeterince hareket etmememizle ilişkili. Ancak romatizma ve kanser gibi çok ciddi hastalıklar da bu şikayetlere neden olabilir.

Günümüzde sosyal medyadaki bilgi kirliliği ve uzman olmayan kişilerin önerileri nedeniyle gerçek tedaviler aksayabiliyor, bazen geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara bile yol açabiliyor. Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, “Ağrıya neden olan hastalığın çok iyi teşhis edilmesi, tedavinin de buna göre planlanması gereklidir” uyarısında bulunuyor.

Birgün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman sayısı ülkemizde 4 bine yakın. Ancak ne yazık ki yeteri kadar bilinmiyor. Ağrıya neden olan hastalığın iyi teşhis edilmesi, tedavinin de buna göre planlanması önemli. Son dönemde sosyal medyada hekim olmayan ya da sağlık alanında yetkinliği olmayan pek çok kişi sağlık tavsiyelerinde bulunuyor. Binlerce takipçisi olan bu hesaplar yalan, yanlış yöntemleri tanıtıyor, bu durum halk sağlığını riske atıyor.

Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sağlığımızı korumak için kas-iskelet sistemi sorunlarında ve her türlü rehabilitasyon uygulamasında fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman doktorunun görüşü alınmalı. Türkiye fiziksel tıp ve rehabilitasyonda Avrupa’nın en iyi ilk 3 ülkesi arasında yer alıyor.

Ama bakıyoruz bu alanla ilgili influenzerlerden tutun herkes bir şeyler söylüyor. Bir şey tavsiye etmeden önce hekimlerin değerlendirmesi lazım. En basit önereceğiniz bir şeyin bile zarar vereceği durumlar olabilir. Mesela bir romatizma hastayı koyarsanız eğer tanıyı koyamazsınız romatizması alevlenir, mahvolur.

Ya da bir elektrik tedavisi yanlış bir şey yaparsanız çok kötü sonuçlar doğurabilir. Sinir harabiyetine neden olabilir. Mesela gebe hastada kullanırsanız doğumu başlatabilir. Herkes yapamaz, uzmanlık gerektiren bir durum.”

Vücudun çeşitli yerlerinde sık görülebilen ağrıların altında çok farklı hastalıkların yatabileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Demirhan Dıraçoğlu, şöyle devam ediyor:

Exit mobile version