Sunderland’de Aşırı Sağcı Grupların Şiddet Eylemi

Sunderland’de Aşırı Sağcı Grupların Şiddet Eylemi

İngiltere’nin Sunderland kentinde, aşırı sağcı grupların yerel polisle çatışmaya girmesi üzerine gerginlik tırmandı. Olaylar, Southport’taki bir bıçaklama olayının ardından başlamıştı. Aşırı sağcılar, cami çevresinde toplanarak çevik kuvvet polisine bira kutuları ve taşlar fırlatmaya başladı.

Protestocular, polisle yaşanan arbede sırasında, şehir merkezindeki bir polis karakolunu ateşe verdi. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, karakoldan duman ve alevlerin yükseldiği anlar yer aldı. Kalabalık, aşırı sağcı lider Tommy Robinson lehine sloganlar atarken, ırkçı hakaretlerde de bulundu.

Northumbria Polisinden yapılan açıklamada, durumu kontrol altına almaya çalışan polis memurlarının ciddi şiddet eylemlerine maruz kaldığı ifade edildi. Açıklamada, “Gördüğümüz sahneler tamamen kabul edilemez. Halkın güvenliğini sağlamak en büyük önceliğimizdir,” denildi.

North East Belediye Başkanı Kim McGuinness, olayları “suç ve düzensizlik” olarak nitelendirerek, protestocuların şiddet yanlısı tutumlarına karşı sert eleştirilerde bulundu. McGuinness, “Eğer trajediye cevabınız şiddet ise, haydutluktan başka bir şeyi savunmuyorsunuz,” dedi.

İngiltere İçişleri Bakanı Yvette Cooper da, polise saldıranların yargılanacağını belirtti. Cooper, polis teşkilatına reislik eden hükümetin her türlü destekle yanlarında olduğunu vurguladı:

Exit mobile version