TBMM’de Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Kuruldu

TBMM’de Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Kuruldu

Tüm partilerin konuya ilişkin önergeleri birleştirildi ve TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, gruplara söz verdi.

Saadet Partisi grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya Kaya, “Bütün alanlarda kullanımı teşvik edilen ama teşvik edilmesiyle birlikte de risklerinin ne olduğu kestirilemeyen hukuki altyapısının nasıl yapılacağına dair tam olarak anlaşma, uzlaşmanın olmadığı alan. Böyle bir durumda ülke olarak bizim yapay zekadan farklı yol çizmemiz doğru değil” dedi.

İYİ Parti grubu adına Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş “Yapay zeka, doğal afetler ve acil durumlar sırasında veri analizi ve tahminlerinde bulunarak hızlı ve etkili bir müdahale sağlamak için kullanılabilir. Yapay zekada etik ve hukuki sorunlar karşımıza çıkıyor. Kimlerin hedef alındığı, verilerin nasıl kullanıldığı ve yapay zeka kararlarının şeffaflığı konuları hala konuşulmaktadır” şeklinde konuştu.

DEM Parti Grubu adına Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cuppolo da şunları söyledi:

“Biz yapay zekaya ne tümüyle karşıyız ne de tümüyle yanındayız. Çünkü yapay zekaya bakışımızda da üçüncü yol anlayışımız geçerlidir. Şu an içinden geçtiğimiz dördüncü endüstriyel devrimi var. Bu endüstriyel devrimin emeği odağına alan, bütün insanlara saygı duyan, işçiyi işsiz bırakmayan bir şekilde dönüşeceğini düşünüyoruz. Bu, RTÜK gibi olmamalı. RTÜK çıktığında, ‘televizyonlar, radyolar istediği gibi yayın yapmasınlar’ dendi. Şimdi RTÜK Ebubekir Şahin’in arka bahçesine dönmüş durumda, kimi beğenmese ‘talimat verdim bakacaklar’ diyor.”

CHP grubu adına konuşan CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de “Yapay zeka ile ilgili Türkiye’nin yüksek teknoloji kullanan değil sadece yüksek teknoloji üreten bir ülke olmasını sağlayacak vizyon Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı için tasarlanan kalkınma amaçlı tüm stratejilerin merkezinde olmalıdır. Türkiye’yi bütüncül bir teknoloji üretim merkezi haline getirmek için kamu, özel sektör akademi ve sivil toplumla birlikte uçtan uca tek bir teknoloji merkezi gibi çalıştırılmalıdır. Bizim hedefimiz budur” diye konuştu.

Exit mobile version