Telafer Kalesi Restore Ediliyor

Telafer Kalesi Restore Ediliyor

Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde, terör örgütü DEAŞ tarafından zarar gören tarihi Telafer Kalesi’nin restorasyonu için çalışmalar başladı. Telafer Kaymakamı Halil Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi yapının 2014’te DEAŞ’ın saldırılarında tahrip olduğunu ve onarım işlemlerinin şu anda sürdüğünü belirtti.

Kaymakam Muhsin, restorasyonun ilk aşaması olarak yaklaşık 300 metrelik kale surunun onarımına başlandığını kaydetti. Restorasyon işleminin iki yıl içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Muhsin, Musul Valiliği tarafından gerçekleştirilecek projeye yaklaşık 650 bin dolarlık bütçe tahsis edildiğini aktardı.

Ancak, kalenin tüm restorasyonu için bu bütçenin yetersiz olabileceğini dile getiren Muhsin, Bağdat hükümetinden ek mali destek talep edeceklerini açıkladı.

Kale restorasyonu tamamlandıktan sonra, tarihi yapıyı bir müze haline getirmeyi planladıklarını belirten Muhsin, bu çalışmanın Musul’un tarihi ve turistik değerlerini canlandırmayı amaçladığını ifade etti.

Öte yandan, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı’na bağlı Türkmeneli İnsan Hakları Merkezi Telafer Koordinatörü Ali Habib, restorasyon için başvuruda bulunan ilk kurum olduklarını belirtti. Ayrıca, kalenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması yönünde de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Exit mobile version