Toplaması zahmetli ama kokusu sarhoş ediyor! En renkli hasat Türkiye’nin o şehrinde yapılıyor! Dünyada %60’ını karşılıyor

Toplaması zahmetli ama kokusu sarhoş ediyor! En renkli hasat Türkiye’nin o şehrinde yapılıyor! Dünyada %60’ını karşılıyor

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü İbrahim Işıdan, sıcak giden havalar nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre hasadın bu yıl erken başladığını dile getirdim. Yağmurların etkili olması nedeniyle hasat sürecinin uzayacağını dile getiren Işıdan, geceleri ani sıcaklık düşüşlerinin gül bahçelerinde zarara neden olduğunun da altını çizdi.

Geçtiğimiz yıla ait hesapların tamamlanması ile birlikte üreticilerin geçen yıl aldıkları bedele 4,57 TL zam yapıldığını dile getiren Işıdan, “Isparta bölgesinde ortalama her yıl 13-14 bin ton gül çiçeği rekoltesi oluyor. Geçen yıl üretim bu rakamların altındaydı. Bu sene ise geçen seneye göre daha iyi bir sezon bekliyoruz. 12 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, her yıl Keçiborlu ilçesi Ardıçlı köyünde başlayan gül hasadı hakkında açıklamalarda bulundu. Keçiborlu bahçelerinde hasadın %50’sinin tamamlandığını söyleyen Selçuk, yüksek rakımlı köylerde hasadın henüz başlamadığını vurguladı. Geçtiğimiz yıllara oranla güzel bir sezon beklentisi olduğunu dile getiren Selçuk, 12-13.000 rekolte beklentisi olduğunu ifade etti.

Gül bahçelerinden emek emek toplanan ürünler farklı alanlarda kullanılmak için fabrikalara doğru yola çıkıyor. Gül bahçesinde çalışan Seher Oktar, kızının bahçesine yardıma geldiğini ifade ederek Haziranda başlayan hasadın bu yıl sıcak giden havalar nedeniyle erkene çekildiğini söyledi. Olan ürünleri topladıklarını söyleyen Oktar, sabahın 6’sında bahçede görev aldıklarını toplanan gülleri çuvala doldurduktan sonra fabrikaya gül yağı yapılmak üzere gönderdiğini söyledi. Oktar, ürünlerin dünyaya servis edildiğini de dile getirdi.

Exit mobile version