Toprak ve rüzgarla lezzetleniyor, Haziran 1’de toplanmaya başlıyor! En lezzetlisi Türkiye’nin o ilçesinden çıkıyor

Toprak ve rüzgarla lezzetleniyor, Haziran 1’de toplanmaya başlıyor! En lezzetlisi Türkiye’nin o ilçesinden çıkıyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde yetişen kiraz ve şeftalilerde yüksek rekolte bekleniyor. Şeftali denince akla ilk olarak Lapseki ve Umurbel Beldesi gelirken yetkililer bölgede şeftali ve nektari üretiminde beklentinin 150.000 ton olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl lezzetini tescil işareti ile onaylayan Lapseki Şeftalisi 90.000 ton ihracat gerçekleştirirken hasadı da Haziran ayı ile birlikte başlıyor.

Lapseki’nin toprak yapısı ve rüzgarları ile birlikte yetişen ürünler coğrafi tescil işareti ile lezzetini de kanıtlıyor. Lapseki’de yetişen şeftaliler iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük talep görüyor. Aroması ile, büyüklüğü ile ve görüntüsüyle dikkat çeken bu şeftalileri Ruslarda kapış kapış götürüyor.

Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, Lapseki’de 2000’e yakın kayıtlı Çiftçi bulunduğunu belirtti. Çiftçilerin meyve ve tarla bitkileri ağırlıklı üretim gerçekleştirdiğini söyleyen Kaçan, şu açıklamalarda bulundu:

“Biz şeftali ve kirazla anılan bir ilçeyiz. Lapseki şeftalisi olarak coğrafi işarete sahibiz. 150 bin ton şeftali ve nektarin üretimimiz var. Yaklaşık 40’a yakın üretim çeşidimiz var. İç pazarda ve dış pazarda farklılık göze çarpıyor. İhracatçı geldiği zaman Lapseki şeftalisini tercih ediyor. Lapseki toprak yapısı olarak, geçiş iklim özelliklerini taşıyor. Ayrıca neyi nasıl yapmasını bilen üreticilerin olmasıdır. Budama, ilaçlama, gübreleme, kış bakımı ve yabancı otla mücadele gibi hep birlikte farklılığı ortaya koyarak bir ürün oluşturuluyor. Bu yıl iyi bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticimizin de yüzü gülecektir”

Exit mobile version