Tüm kredi kartlarının limiti değişiyor: Yeni düzenleme

Tüm kredi kartlarının limiti değişiyor: Yeni düzenleme

KREDİ KARTLARININ YARISI 100 BİN LİRA ÜZERİNDE LİMİTE SAHİP

Son yıllarda artan enflasyonun etkileri, bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartı limitlerine de yansıdı. Son raporda, her 100 kredi kartından 45,3’ünün 100 bin TL ve üzerinde limite sahip olduğu belirtildi. Ayrıca, bu gruptaki kullanıcılar için belirlenen risk payı, 2022 yılında yüzde 14,5 iken, 2024 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 85,5’e yükseldi.

Kredi kartlarındaki riskleri azaltmak amacıyla harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara gönderdiği talimatla kart limitlerinde önemli bir değişikliğe gitme gerekliliğini vurguladı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜZENLENECEK

Kredi kartlarına yönelik kısıtlamaların bu hafta itibarıyla uygulanmaya başlanacağı öğrenildi. Gazeteci Fatih Altaylı, bankacılık sektörüne dayandırdığı bilgileri paylaşarak, BDDK’nın tüm bankalara kredi kartı limitleriyle ilgili önemli bir uyarıda bulunduğunu belirtti. Yeni düzenleme ile kredi kartı limitlerinin nasıl belirleneceğine dair detaylar da paylaşıldı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞECEK

Mevcut durumda BDDK’nın belirlediği mevzuatlar bulunsa da, Türkiye’deki büyük özel ve kamu bankalarının bu düzenlemelere aykırı olarak limit tahsis ettikleri görülüyor. Ülke, aylık gelir ile kredi kartı limiti oranı bakımından sağlıksız bir dengeye sahip. Birçok kullanıcıya, aylık gelirinin 15-20 katı kadar kredi kartı limiti verilmektedir.

Gönderilen talimatla, özellikle dar ve orta gelir grubundaki kullanıcılara sunulan yüksek limitli kredi kartları incelenecek. Bankaların, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapması beklenirken, kredi kartı limitlerini düzenlemeyen bankalara BDDK tarafından ağır para cezaları uygulanacak.

YENİ LİMİT UYGULAMALARI

Bu kısıtlamalar sonrasında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) talimatları doğrultusunda bankaların kullanıcılara sunacağı kredi kartı limitleri de belirlendi. Bankalar, müşterilerine aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı arasında limit tahsis edecek.

Exit mobile version