Türk Bilim insanlarından yerli ve milli tarımı kurtaracak müthiş keşif! Mikrobiyal gübre ile kimyasal gübreye alternatif bulundu

Türk Bilim insanlarından yerli ve milli tarımı kurtaracak müthiş keşif! Mikrobiyal gübre ile kimyasal gübreye alternatif bulundu

Bu proje sayesinde, tarımsal üretimde çevre dostu ve sürdürülebilir bir alternatif olan mikrobiyal gübrelerin üretimi artırılacak. Kimyasal gübrelerin tarımda oluşturduğu olumsuz etkilerin önlenmesine yardımcı olacak bu buluş, aynı zamanda yerli ve milli kaynakların kullanımını da desteklemiş olacak.

Akademisyenler, 2019 ve 2022 yıllarında mikrobiyal gübre üretimini hedefleyen projelerle çalışmalar yaptılar. Bu projeler kapsamında toprak ve bitkiye faydalı mikroorganizmalardan gübre üretimi için araştırmalar yapıldı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yürütülen ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje, geliştirilen mikrobiyal gübrenin deneme mahsullerini almayı başardı.

Bu proje, tarım alanında daha verimli ve sürdürülebilir bir yaklaşımı desteklemek amacıyla önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Mikrobiyal gübrelerin kullanımıyla toprak verimliliği artacak, kimyasal gübre kullanımı azalacak ve ekolojik denge korunacaktır.

TÜBİTAK destekli Bingöl ve Sabancı Üniversiteleri tarafından yürütülen bir proje sayesinde mikrobiyal gübre kullanılarak yetiştirilen buğdayda sararma sorunu yaşanmadığı ve ürün gelişiminin daha iyi olduğu gözlemlendi. Bu durum, ilerleyen yıllarda tarımda kimyasal gübre kullanımının azaltılması ve çevreye olan zararlarının önlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, mikrobiyal gübreyle ilgili iki ayrı proje üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu projelerin amacı, tarımda yüksek maliyetli kimyasal gübre ithalatının azaltılması ve yerine daha çevre dostu ve verimli bir alternatif olan mikrobiyal gübre kullanımının yaygınlaştırılmasıdır.

Exit mobile version