Türkiye füzenin ikinci ünitesini hâlâ alamadı: Putin faiz borcunu silse de Türkiye artık S-400 alamaz

Türkiye füzenin ikinci ünitesini hâlâ alamadı: Putin faiz borcunu silse de Türkiye artık S-400 alamaz

Türkiye, 2017 yılında Rusya ile yaptığı hava savunma sistemi anlaşmasıyla 2.5 milyar dolar bedelindeki S-400 sistemini satın almaya karar verdi. 2 ünite ve 4 bataryadan oluşan S-400 sistemin 1 ünite ve 2 bataryası satın alındı. Borcun 756 milyon doları Rusya’dan alınan ihracat kredisiyle taksitlendirildi. Ancak Türkiye’nin 111 milyon dolar borcu birikti. Ödenemeyen borca, 17 milyon dolar tutarında gecikme faizi eklendi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz eylül ayında çıkardığı kararnameyle gecikme borcunu sildi.

ANKARAGÜNDEM’a konuşan Eski Rusya Ticaret Müşaviri Aydın Sezer “1 milyar 250 milyon dolar ödenmesi gereken para var ortada. İkinci üniteyi alacağız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan defalarca açıklama yaptı ama bugüne kadar alamadık, almadık. Anlaşma yapıldığı sırada bir bölümünün krediyle ödenmesi söz konusuydu, bir bölümünün de Ruble olarak ödenmesi gündemdeydi. Açık kaynaklara göre bu satışın yüzde 58’i kredilendirildi ve taksitlendirildi. Putin mayıs ayında bir kararname çıkardı. Ödenemeyen taksitlerden doğan faiz miktarını affettiler” dedi. S-400 sisteminin ikinci ünitesi ve diğer 2 batarya ise hâlâ Rusya’da. Sezer, konuyla ilgili, “İkinci ünitenin alınması salt parasal nedenlerle değil, siyaseten de söz konusu değil” yorumunda bulundu.

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz günlerde gazetecilere verdiği demeçte, “Sözleşmede son kullanıcı sertifikasyonu adı altında bir ek mevcut. Bu silahlarla başka bir şey yapmak için onları satan ülkeden gerekli izinleri almalıdır.” demiş, Türkiye’nin S-400’ler konusundaki kararlarının titizlikle takip edildiğini söylemişti. Amerikan basınında yer alan haberlerde Türkiye’nin S-400’leri Pakistan veya Hindistan’a satabileceği iddia ediliyordu.

Exit mobile version