Türkiye-Irak güvenlik toplantısı bugün Ankara’da

Türkiye-Irak güvenlik toplantısı bugün Ankara’da

Toplantının ana gündem maddeleri arasında, iki ülkenin terörle mücadele alanında ortak hareket etme iradesinin pekiştirilmesi ve işbirliğinin yasal çerçevesinin güçlendirilmesi yer alıyor.

SÇA ile kurulan Ortak Planlama Grubu (OPG) ve teknik düzeydeki Ortak Daimi Komiteler (ODK), iki ülke arasındaki işbirliğinin kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağladı. Irak heyetinin Ankara ziyareti kapsamında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in eş başkanlıklarında OPG’nin ilk toplantısı da gerçekleştirilecek. Bu toplantıda, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesi için yeni adımlar ele alınacak.

Türkiye-Irak ilişkilerinde askeri ve güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2019 yılında Türkiye’yi ziyaret eden dönemin Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi ile yaptığı görüşmede vurgulanmıştı. Bu görüşme, iki ülke arasındaki güvenlik işbirliğinin ahdi temelinin güçlendirilmesi yönünde önemli bir adım olarak kaydedildi. Ardından, Dışişleri, Savunma Bakanları ile İstihbarat Başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantılarla bu işbirliği daha da pekiştirildi.

Bu kapsamda, 2019 yılında başlatılan Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ağustos 2023’te Bağdat’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından yeniden canlandırılmıştı. 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da düzenlenen ikinci toplantıda, terörle mücadele konusunda önemli mesafeler kat edilerek, Irak tarafı PKK’yı “ortak tehdit” olarak tanımlayan bir metin imzalamıştı.

Bağdat’ta 14 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü toplantıda, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden kararı, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanmış ve bu gelişme, iki ülke arasındaki işbirliğinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Türkiye’nin bu karardan duyduğu memnuniyet, toplantı sonrasında yayımlanan ortak bildiri ile de kamuoyuyla paylaşılmıştı. Bu kararla birlikte, Irak ile terörle mücadele ve güvenlik işbirliği daha da derinleşmiş, sahadaki uygulamalar takip edilmeye başlanmıştı.

Ankara’da bugün gerçekleştirilecek olan 4. toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretlerinde imzalanan 27 anlaşmanın yürürlük ve uygulama durumları gözden geçirilecek. Ayrıca, ODK’lerin yaşama geçirilmesine yönelik atılabilecek ilave adımlar da toplantının gündeminde yer alacak.

Exit mobile version