Üst Yönetici Alper Terciyanlı, Ankara’da düzenlenen 2. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, güneş enerjisi santrallerinin artan ihtiyacını karşılamak ve yerli üretimi desteklemek amacıyla bu yatırımın gerçekleştirildiğini belirtti. Terciyanlı, Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe önemli bir oyuncu olma potansiyeline sahip olduğunu ve bu alandaki yerlilik oranını artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Terciyanlı, yaklaşık 17 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilecek olan fabrikanın ilk fazında, yıllık 2 gigavat kapasitede, 800 volt gerilime sahip solar invertörlerin üretileceğini belirterek “Söz konusu mutabakat kapsamında bu yıl ekimde devreye alınması planlanan yatırımın birinci fazında yaklaşık 17 milyon dolarlık bir yatırımla yıllık 2 gigavat kapasitede, 800 volt gerilime sahip şebeke ölçeğinde solar evirici üretimi planlanmaktadır. Ankara 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirilecek bu projede yaklaşık 100 kalifiye personele istihdam sağlanması, Ar-Ge faaliyetlerinin diğer ürün grupları için başlatılması ve üretilen ürünlerde en az yüzde 51 olan yerlilik oranına ulaşılması hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.
Projenin ikinci aşamasında ise “Güç Elektroniği Kampüsü”ne dönüştürülmesi planlanıyor. Bu kampüs, yenilenebilir enerji sektöründe Türkiye’nin ihtiyacı olan temel güç elektroniği ekipmanlarını yerli kaynaklarla üretmeyi hedefliyor. Ayrıca, enerji depolama sistemleri üretimi ve elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının üretimi de kampüsün önemli hedefleri arasında yer aldığını belirten Terciyanlı “Bu kapsamda Huawei ile teknoloji transferini de içinde barındıran farklı iş modelleri üzerine görüşmeler sürmektedir. Hedeflenen bu kampüs için 40-50 milyon dolar tutarında bir yatırım gereksinimi öngörülmektedir. Gerçekleştirilecek yatırımla en az 50 kişiden oluşan bir AR-GE ekibi ile 300 kişiden fazla nitelikli üretim personelinin istihdamı hedeflenmektedir. Bu yatırımlar için proje bazlı teşvik başvurusu için de son hazırlıklar yapılmaktadır.”