BATEM’İN 90 YILLIK SERÜVENİ YENİDEN BAŞLADI
KAHVE TOHUMLARI YENİDEN TOPRAKLA BULUŞTU
TESCİL SONRASI SERİ ÜRETİM HEDEFİ
TÜRKİYE’NİN KAHVE İTHALATINA ÇÖZÜM
Antalya’daki BATEM, 1934’te “Sıcak İklim Nebatları İstasyonu” olarak kurularak kahve ve hurma fidanı yetiştirme çalışmalarıyla faaliyete başlamıştı. Ancak o dönemdeki ekolojik ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle kahve üretimi başarılı olamayınca enstitü, muz üretimine yönelmişti.
BATEM, 2020’de yurt dışından getirilen Arabica kahve tohumlarını Gazipaşa’daki seralarında toprakla buluşturdu. Yaklaşık 4 yıl süren adaptasyon çalışmaları sonucunda olumlu sonuçlar alındı. Kahve bitkisinin Antalya’da yaygınlaştırılması için gerekli adımlar atılmaya başlandı.
Kahve bitkisinin tescil sürecinin ardından seri üretime geçileceğini belirten Ünlü, şunları söyledi:
Türkiye’de kahve tüketiminin her geçen yıl arttığını hatırlatan Dr. Ünlü, bu çalışmanın, kahve ithalatını azaltarak yerli üretimin teşvik edilmesi açısından büyük bir adım olduğunu vurguladı. Yeni dönemde, Antalya’nın kahve üretimiyle de anılacağı belirtiliyor.
“2020’de başladığımız projede, pandemi nedeniyle sadece tohumları ülkeye getirebildik. Bu tohumları Gazipaşa’daki seralarımızda ekerek adaptasyon çalışmalarını başlattık. İki yıl boyunca gözlemlerimizi sürdüreceğiz. Ardından hızlı bir şekilde fidan üretip üreticilere dağıtmayı planlıyoruz. Antalya’da kahve fidanını yaygınlaştırarak Türkiye’yi bu alanda dışa bağımlılıktan kurtarmayı hedefliyoruz.”