Türkiye’nin en çok coğrafi tescil alan ili! 3 lezzeti daha tescil yolunda: Sadece Türkiye değil tüm dünya duyacak

Türkiye’nin en çok coğrafi tescil alan ili! 3 lezzeti daha tescil yolunda: Sadece Türkiye değil tüm dünya duyacak

Kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Erzurum, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin gastronomisiyle de adından söz ettiriyor. 2018 yılında sadece 6 coğrafi tescilli ürünü bulunan kent, Erzurum Ticaret Borsası’nın Türk Patent ve Marka Kurumu’na yaptığı başvurularla bu sayıyı 59’a çıkardı. Bu artış, Erzurum’un mutfak kültürünü ve yöresel lezzetlerini dünyaya tanıtma yolunda önemli bir adım oldu.

Erzurum Ticaret Borsası, su böreği, civil peynir ve göğermiş peynirinin Avrupa Komisyonu’na coğrafi işaret tescili için başvuruda bulundu. Hakan Oral, Erzurum’un tarihsel geçmişine atıfta bulunarak, bu lezzetlerin sadece gastronomi değil, kültürel miras açısından da önemli olduğunu vurguladı. “Tescil edilen her ürün, tarihi ve kültürel bağlarıyla birlikte geleceğe taşınacak” diyen Oral, kentteki 400’e yakın yöresel lezzetin yeniden hayat bulması için çalışmaların hızla sürdüğünü belirtti.

Hakan Oral, Erzurum’un tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomik yapısının, gastronomi potansiyelini geliştirmek için önemli olduğunu ifade etti. “Tarım ve hayvancılığa dayalı endüstri gelişimi, turizm ile entegre edilerek pazarlanacak” diyen Oral, şehirdeki gastronomi potansiyelinin artık konuşulmaya başladığını ve markalaşma çalışmalarının hız kazandığını söyledi. Atatürk Üniversitesi ile yapılan gastronomi çalıştayları, bu sürecin destekleyicisi olmaya devam ediyor.

Exit mobile version