Türkiye’nin en güzel gölü bataklığa dönmüştü, şimdi her yeri sinek bastı! Mahalleli ışık bile yakamıyor

Türkiye’nin en güzel gölü bataklığa dönmüştü, şimdi her yeri sinek bastı! Mahalleli ışık bile yakamıyor

Gölün kuzey bölgelerinde yaşanan ciddi su çekilmesi ve kuraklık, son günlerde aşırı sinek problemleri ile birleşti. Bölge halkı, sokaklarda ve evlerde sinek istilası yaşadıklarını belirtildi. Özellikle akşam saatlerinde ışık yakmanın mümkün olmadığı ve göl kıyılarında yürüyüşlerin zorlaştığı ifade edildi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’nde yaşanan sinek istilasını şöyle değerlendirdi: “Korkunç sinek istilası. Sahilde yürümeye başlamamız ile kaçmaya çalışmamız çok zor oldu. Göl kıyılarında, sokaklarda, evde, sabah-gece, sinek istilası yaşanıyor. Akşamları ışık yakmak mümkün değildi, şimdi sokakta gezmek mümkün değil.” diyen Kesici, “Eğirdir’de de sivrisinekler görülmeye başlandı. Göl kokarsa sonuç kaçınılmaz. Çözüm hep vardı, Eğirdir Gölü’nün geleceğini belirleme hakkı ve sözü en çok bizim gayretlerimizde ve elimizde.”

Dr. Kesici, göldeki kirlenme ve su çekilmesi sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı. Eğirdir Gölü’nün yüzey alanı 1960 öncesinde 518 kilometrekare iken, bu rakam 1990’da 481 kilometrekareye, 1997’de 479 kilometrekareye ve 2024’te ise 426 kilometrekareye düştü. Gölün ortalama derinliği de zaman içinde önemli ölçüde azaldı; 1950’de 16 metre olan derinlik, 2024 Temmuz ayında yaklaşık 3,2 metreye geriledi.

Eğirdir Gölü’ndeki çevresel sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla, 10 Ağustos’ta Eğirdir Kale Meydanı’nda bir toplantı düzenlenecek. “Gelin Gölün Sesi Olalım” başlıklı bu toplantıya tüm Eğirdir sakinleri davet edildi.

Exit mobile version