Türkiye’nin güncel deprem haritası o tarihte yayınlanacak! Meğer 6 Şubat depreminde yeni bir fay hattı doğmuş

Türkiye’nin güncel deprem haritası o tarihte yayınlanacak! Meğer 6 Şubat depreminde yeni bir fay hattı doğmuş

Platform, söz konusu üniversitelerin ilgili birimlerinden 100 bilim insanı ile araştırmacı ve bursiyerlerden oluşan ekiple kuruldu. 90 kişilik ekip tarafından yaklaşık 10 aydır 19 ayrı noktada 128 diri fayda Türkiye Paleosismoloji Arastirmalari Projesi (P/SISMOTÜRK) kapsamında çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, proje kapsamında Narlı fayı üzerinde başlattıkları çalışmada şu ana kadar 2 hendek açtıklarını belirtti.

Hendeklerde yapılan incelemede, 6 Şubat 2023’teki depremlerde Narlı fayının kırılmadığını, bunun yanında yeni bir fay hattının daha doğduğunu tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

“Depremle birlikte fayın hareketinin nasıl olduğunu görebiliyoruz. Bu harekete baktığımızda buradaki hareketin Narlı fayının hareketiyle çok fazla uyuşmadığını saptamış durumdayız. Yani farklı bir fay türü niteliğinde bir hareket gerçekleşmiş burada. Dolayısıyla Narlı fayından bağımsız bir fay burası ve bu fay Doğu Anadolu Fayı’na bağlantılı bir fay diye düşünüyoruz.”

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, 6 Şubat 2023’te meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremlerin ilkinin yaşandığı Pazarcık’ta paleosismolojik araştırma gerçekleştirdiklerini belirterek, yaşanan felaketin acısını halen unutmadıklarını, bu bağlamda geleceğe yönelik bilim temelli çözümler oluşturmak için gece gündüz çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.


Prof. Dr. Hasan Sözbilir

Diri faylar veya fay segmentleri üzerinde paleosismoloji temelli yürütülen çalışmalarla ‘Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın güncelleneceğini anlatan Hasan Mandal, şunları kaydetti:

Exit mobile version