Türkiye’nin o bölgesine KENE UYARISI! Hastalık kapabilirsiniz DİKKAT

Türkiye’nin o bölgesine KENE UYARISI! Hastalık kapabilirsiniz DİKKAT

Türkiye’nin o bölgesine KENE UYARISI! Hastalık kapabilirsiniz DİKKAT- Karadeniz’in öğrenilen Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden KTÜ Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, bölgede artan turizm göçüne dikkati sürükleyip, özellikle sahilden uzak ve yüksek yerlerde süre geçiren tatilcileri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi KKKA hastalığına karşı uyardı. Kene ısırmasında sıkma veya patlatma operasyonunun virüsün dağılmasına neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Yılmaz, “KKKA’nın bulunduğu yerler, sahilden uzak dağların arttaki özellikle Kelkit Vadisi gibi bölgelerden karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Sağlık Kurumu Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “2002 senesinde KKKA hastalığı ile karşı karşıya geldik. Başlangıçta ne olduğunu öğrenmediğimiz hadiselerdi. ‘Gümüşhane belirtiyi’ olarak adlandırıyorduk. O yarıyıldaki olaylar daha da ağır izliyordu. 2008’e kadar olaylar aratarak devam etti.

Ölümlerimiz oluyordu; gelen hastalar Gümüşhane, Artvin ve Giresun’un sahil kesiminden uzak olan Şebinkarahisar, Alucra gibi yerlerinden geliyordu. Türkiye genelinde Tokat, Sivas’ta tehlikeli olan yerler arasında bulunuyor. 2008 ile 2017 arasında kene hadiseleri klasik seyrinde ilerledi. Ama 2017 sonrası olaylarda tekerrür çoğalış trendi mevzubahisi oldu. Bizim sağlık kurumumuza gelen hadise rakamı 15-20 arasında reelleşmekte. Bize gelenler zati ağır izleyen olaylar oluyor. Şebinkarahisar’da bir vefat oldu. Genç kız yaşamını kaybetti ama eş hadiselere sık sık tesadüfüyoruz. KKKA hadiselerinin %2’si vefatla sonuçlanıyor. Bu sebeple ciddi bir hastalık ve dikkat edilmesi gerekiyor” biçiminde konuştu.

Exit mobile version