Türkiye’nin yeni deprem uygulaması! Bir tıkla eviniz sağlam mı hemen öğrenin: Tamamen ücretsiz

Türkiye’nin yeni deprem uygulaması! Bir tıkla eviniz sağlam mı hemen öğrenin: Tamamen ücretsiz

Prof. Dr. Kutoğlu, “Bu uygulama sayesinde artık vatandaşlarımız kendi oturdukları yerle ilgili ya da ev satın almak istedikleri yerle ilgili genel anlamda mahalle bazında, zemin durumuyla ilgili bilgi edinme kolaylığına erişecekler. Burada zemin sağlam mı, hangi seviyede, bunları, sosyal sorumluluk projesi kapsamında geliştirdiğimiz siteye girerek özgürce, hiçbir bedel ödemeden öğrenebilecekler” ifadelerini kullandı.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin çözüm ortakları ile Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı, interaktif bir “Deprem Bilgi Sistemi” uygulaması geliştirdi. Amerikan Jeoolji Servisi’ne ait zemin bilgileri kullanılan uygulamada, 925×740 metre alanlar arasındaki zemin yapıları görüntülenebiliyor.

Ticari ya da kötüye kullanımı engellemek için günde 5 tıklama sınırı getirilen uygulama, www.deprembis.com.tr adresi üzerinden vatandaşların kullanımına sunuldu.

Türkiye’deki deprem haberlerinin gündem olduğunu ve vatandaşların endişelenmesine yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, “Depremler sürekli gündeme geliyor, haberler çıkıyor. Bu haberlerde bazı illerin, ilçelerin, mahallelerin isimleri sayılıyor. Bu anlamda aslında zeminlerin bütün bir ilin, ilçenin zemininin kötü olması diye bir şey söz konusu değil.

Zeminle ilgili süreksizlik söz konusu. Bir ilçenin belli kısımları zemin açısından iyi olabilirken başka bir kısmı kötü olabiliyor. Genel kapsamda il, ilçe ismi sayıldığında vatandaşlar tamamen evleri ve zemin bilgisiyle ilgili kuşkuya düşebiliyorlar. Biz bununla ilgili vatandaşlarımıza sağlıklı bilgi verebilmek için kendi konumlarında zemin durumlarını öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama yapmak istedik” şeklinde konuştu.

Amerikan Jeoloji Servisi’nin zemin bilgilerinden yararlandıklarını belirten Kutoğlu,

Exit mobile version