Uzman isim ‘son 70 yılın en sıcak kışını yaşadık’ diyerek uyardı: Trakya’nın ‘sarı gelini’ tehdit altında

Uzman isim ‘son 70 yılın en sıcak kışını yaşadık’ diyerek uyardı: Trakya’nın ‘sarı gelini’ tehdit altında

TÜ Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, özellikle son yıllarda artan kış sıcaklıkları nedeniyle, bitki zararlısı olarak adlandırılan çayır tırtılı ve çekirge gibi hayvanların larvalarının ölmediğini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, “Özellikle kış sıcaklıklarının gittikçe artması nedeniyle, o eski soğuk donlar nedeniyle doğal olarak bu tür larvalar ölmüyor. Küresel ısınma çerçevesinde bu yıl son 70 yılın en sıcak kışlarından birini yaşadık. Bu çerçevede böyle yer yer de olsa bazen gerek tırtıl zararı olsun, gerekse çekirge zararı fazla fazla görülmeye başladı” ifadelerine yer verdi.

Çiftçilerin, üründeki zarar oranına mutlaka dikkat etmesi gerektiğini belirten Kaya, “Burada önemli olan ekonomik zarar eşiği. Birim alanında ne kadar çekirge var ve ne kadar bunlar zarar yapıyor? Tarladaki popülasyon ne kadar? Çünkü çekirge çok fazla miktarda çok hızlı şekilde yeşil yaprakları yok eden bir zararlı. O yüzden çiftçilere sıklıkla bunu kontrol etmelerini özellikle tavsiye ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Yalçın Kaya, bölgenin önemli tarımsal ürünlerinden ayçiçeğinin, süt olum devresine yağış ve serin havaya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Kaya, “Tam çiçeklenme öncesi gerçekten çok büyük bir stres söz konusuydu ayçiçeğinde ama bayram öncesi olan yağışlar en azından şu çiçeklenme dönemindeki stresi kurtardı. Yüksek verim için bu temmuz başından ortasına kadar böyle güzel serin esen rüzgarların olması şart. Aksi takdirde mutlaka strese girer” şeklinde konuştu.

Exit mobile version