Edi Rama, ABD’nin The New York Times gazetesine verdiği röportajda, kurulacak devletin “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” olarak adlandırılacağını ve bu yapının Arnavutluk’un hoşgörülü İslam anlayışını teşvik etmek amacı taşıdığını ifade etti. Rama’ya göre, bu dini hoşgörü “korunması gereken bir hazine” ve bu devlet, dini hoşgörüyü daha da güçlendirecek bir adım olacak. Ancak Rama, bu yeni yapıyla ilgili NATO ve ABD gibi müttefiklere henüz resmi bilgi verilmediğini de sözlerine ekledi.
Arnavutluk’ta ‘Bektaşi Devleti’ kuruluyor!
Plana göre, bu yeni devletin ordusu, sınır muhafızları veya bağımsız mahkemeleri olmayacak. Pasaportlarının rengi ise yeşil olacak.
Arnavutluk’ta “Bektaşi Devleti”nin kurulmasına yönelik yasal çalışmalar hızla devam ediyor. Uluslararası hukukçuların da yer aldığı bir ekip, bu yeni devletin statüsünü belirleyecek yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Tasarı parlamentodan geçtiği takdirde, Bektaşi Devleti resmi olarak ilan edilecek.
Bektaşiliğin ayrı bir din gibi sunulması tehlikesine dikkat çeken Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Necdet Tosun, Bektaşiliğin İslam içinde bir tarikat olarak kabul edildiğini, bu tür ayrıştırıcı projelerin İslam dünyasında bölünmelere yol açabileceğini vurguladı. Tosun, cemevlerinin ibadethane olarak tanınması gibi girişimlerin de yanlış anlaşılarak Müslümanlar arasında yeni ayrılıklar yaratabileceğine dikkat çekti.
Tosun’a göre, Bektaşilik İslam’ın bir parçası olarak kalmalı ve farklı bir din olarak kabul edilmemeli. Avrupa’da bazı ülkelerin Bektaşiliği bağımsız bir din olarak tanıma çabalarının ise bölgesel gerginlikleri artırabileceğini belirtti.