Uzmanlardan evlilik uyarısı: Dini nikah cüzdanı sahteciliğine dikkat

Uzmanlardan evlilik uyarısı: Dini nikah cüzdanı sahteciliğine dikkat

Son zamanlarda internet üzerinden dini nikah cüzdanı ve belgesi satışları yapılmaya başlandı. Bu belgeleri satın alan bazı kişiler, dini nikahlarının resmi olduğunu iddia ediyor. Peki, bu iddia hukuki açıdan ne anlama geliyor?

Avukat Gizem Gonce, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dini nikah sırasında imam tarafından düzenlenen belgelerin hukuki bir karşılığı olmadığını belirtti. Gonce, “Tarafların talebi doğrultusunda dini nikah yapılırken imam tarafından düzenlenen belgeler mevcut. Ancak bu belgelerin hukuk açısından bir geçerliliği yok” dedi.

Bazı çiftlerin sadece dini nikah ve internetten aldıkları belgeyle evliliklerinin resmi olduğunu iddia ettiğini ifade eden Gonce, bunun tamamen kanun dışı olduğunu vurguladı. “Günümüzde maalesef bazen resmi nikah yapılmadan tamamen dini nikah yapılarak bu evliliğin tescil edildiği söyleniyor. Ancak Türk Medeni Kanunu sadece resmi nikahı kabul ediyor. Dini nikaha ilişkin böyle bir resmi durum bulunmamakta” diye konuştu.

NTV’den İlkay Dikici’nin haberine gör; uzmanlar, bu sahte belgelerin sadece boşanma aşamasında açılan alacak davalarının ispatında kullanılabileceğini belirtiyor. Ancak, bu belgelerin evliliğin resmiyet kazanması açısından hiçbir hukuki geçerliliği bulunmuyor. Bu nedenle, çiftlerin resmi nikah işlemlerini ihmal etmemesi ve bu tür sahte belgelere itibar etmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Özellikle internetten satın alınan dini nikah belgeleri ve cüzdanlarının hukuki bir geçerliliği olmadığını vurgulayan Gonce, çiftleri bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmaya çağırdı. Resmi nikah olmadan evliliğin hukuken tanınmadığını hatırlatan hukukçular, bu tür belgelerin sadece yanıltıcı olduğunu ve yasal bir statü sağlamadığını ifade ediyor.

Exit mobile version