Cumali Birol ve dernek üyeleri, dalış sırasında mikrobiyalitlerin bulunduğu bölgede büyük bir hayalet ağ keşfetti. 45 dakika süren çalışmanın ardından, bu istilacı ağın sadece 300 metrelik kısmını çıkarabildiklerini belirten Birol, “Ağı temizlemek çok büyük çaba gerektiriyor. Kalan kısmını da bir süre sonra çıkaracağız. Bu ağın mikrobiyalitlere ciddi anlamda zarar verdiğini yaptığımız çekimlerde gördük. Ülkemizde hayalet ağların ekosisteme ve canlılara ne kadar zarar verdiğini biliyoruz, bunu Van Gölü’nde de gördük. Ağa takılan ölü balıklar ve yılan vardı” diye konuştu.
Birol, hayalet ağların mikrobiyalitlere ciddi zararlar verdiğini vurgulayarak, ağların çıkarılmasının son derece zahmetli olduğunu belirtti. Geri kalan kısmın da en kısa sürede temizlenmesi gerektiğini dile getiren Birol, balıkçılara seslenerek, bu tür önemli doğal yapıların bulunduğu alanlara ağ atılmaması gerektiğini hatırlattı. “Ağlar mikrobiyalitlere takıldığında çıkmıyor ve geri toplanması çok zor oluyor. Balıkçılar ağlarına ve bütçelerine de zarar veriyorlar. Mikrobiyalitlere takılan ağları geri toplama şansları yok. Geçen hafta yaptığımız sportif dalışta denk geldiğimiz ağın yaklaşık 300 metresini çıkardık” ifadelerini kullandı.
Cumali Birol ve ekibi yalnızca ağ temizliği yapmakla kalmayıp, gölün derinliklerinde biriken çöpleri ve lastik parçalarını da topladı. Çalışmalarının, Van Gölü’nün ekosistemini koruma amacı taşıdığını vurgulayan Birol, gölün biyolojik çeşitliliği ve ekosistem dengesinin korunması için bu tür çevre temizliği faaliyetlerine devam edeceklerini belirtti.