Velilerin yine kafasını karışacak! MEB 4+4+4 sistemini güncelliyor: Yeni eğitim modeli böyle olacak

Velilerin yine kafasını karışacak! MEB 4+4+4 sistemini güncelliyor: Yeni eğitim modeli böyle olacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2012-2013 eğitim-öğretim yılında uygulamaya konulan 4+4+4 eğitim sisteminde değişiklik yapılabileceğinin sinyallerini verdi. İddialara göre, bu değişiklik kapsamında masada “şıklı eğitim modeli” yer alıyor. Eğer bu model kabul edilirse, öğrenciler için “Normal Lise” ve “İleri Lise” olmak üzere iki farklı diploma seçeneği sunulacak.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, MEB tarafından üzerinde çalışılan revizyon, özellikle lise eğitiminde önemli değişiklikler öngörüyor. 4+4+4 sisteminin son dört yılına yönelik yapılacak düzenleme kapsamında, lise eğitiminin iki farklı kategoriye ayrılması planlanıyor. Bu kategoriler “Normal Lise” ve “İleri Lise” diploması olarak tanımlanacak. Bu sayede, öğrenciler üniversiteye gitme planlarına göre farklı bir eğitim yolunu seçebilecekler.

Şıklı eğitim modeli iddiasına göre, üniversiteye gitmek istemeyen öğrenciler, lisenin üçüncü yılında mezun olarak “Normal Lise” diploması alabilecek. Bu öğrenciler sınavlardaki başarı ortalamalarına göre diploma notu alacak ve üçüncü yılın sonunda iş hayatına atılma şansına sahip olacak. Böylece, üniversiteye gitmeden mesleki deneyim kazanacak olan gençler, iş gücü piyasasına daha hızlı dahil olabilecek. Öte yandan, üniversiteye devam etmek isteyen öğrenciler, lisenin dördüncü yılını tamamlayarak “İleri Lise” diploması alacak. Bu diploma, üniversitelerin lisans bölümlerine giriş için gerekli olacak.

MEB’den gelen bu değişiklik sinyalleri, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci’nin Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu’nda yaptığı açıklamalarla gündeme geldi. Yelkenci, 4+4+4 sisteminin son dört yılının yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, “Kademeler arası geçişle dolaylı, mesleki ve teknik eğitimde niteliği artırmakla doğrudan ilişkili bir başka husus da 4+4+4 sisteminin son dört yılı… Bu dört yılı da yeniden ele almamız gerektiği şüphesiz aşikârdır. Bu noktada çalıştaylarda ve panellerde bu konular gündeme gelirse detaylı bir şekilde tartışılırsa Millî Eğitim Bakanlığına büyük bir katkınız olacağını politika geliştirmede özellikle ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Exit mobile version