Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra enkazlara dönük hazırlanan bilirkişi raporlarında yönetmeliklere uyulmadığı, kolonların kesildiği ve kaçak katların çıkıldığı tespit edildi. Felakete davetiye çıkaran umursamazlık yüzünden ailelerini kaybedenlerin adalet arayışı ise bunca zamana rağmen hâlâ karşılık bulmadı. Yıkılan apartmanların sorumlularından birçok kişi tahliye edilirken hazırlanmayan iddianameler de yargı sürecinin sağlıklı işletilemediğini gösterdi.
Adıyaman’da 83 kişinin can verdiği Üzümkent Sitesi davasında iki müteahhit ‘samimi beyanları’ gerekçesiyle tahliye edildi. Hatay’da 370 kişinin öldüğü Emlakbank Konutları’nda hâlâ yeni iddianame yazılmadı. Antakya’da 65 kişiye mezar olan Fuat Koku Sitesi’ne ilişkin yargılamada da iddianame hazırlanmadı.
Tutuklu müteahhit ile iki yapı denetimci geçen haziranda tahliye edilince sitede annesini ve kız kardeşini kaybeden Döne Kaya ‘adalet nöbeti’ başlattı.
Türkiye’de 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 vatandaş yaşamını yitirdi, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Deprem yönetmeliklere uygun yapılmadığı için henüz birkaç yıllık olan yapıların bile saniyeler içinde çöktüğü felaketin üzerinden 16 ay geçti. Ancak yakınlarını kaybeden ailelerin adalet arayışı sürüyor. Pek çok kişi tahliye edilirken, yıkılan çok sayıda site ve binayla ilgili henüz iddianame bile hazırlanmadı.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1.5 yıl geçti. En az 53 bin 537 vatandaşın yaşamını yitirdiği, 107 bin 213 vatandaşın da yaralandığı depremde toplam 18 bin 200 apartman yıkıldı. Yakınlarını kaybeden ailelerin ise adalet arayışı sürüyor. Bu süreçte depremde yıkılan apartmanların sorumlularından AK Partili isimlerin de yer aldığı pek çok kişi tahliye edilirken, yıkılan çok sayıda site ve binayla ilgili henüz iddianame bile hazırlanmadı. Depremde yakınlarını kaybedenler, sanıkların ‘olası kast’ suçlamasıyla yargılanması ve kamu görevlilerinin de davalara dahil edilmesini istiyor.
İKİ MÜTEAHHİDE ‘SAMİMİ BEYANLARI’ GEREKÇESİYLE TAHLİYE: Adıyaman’ın Besni İlçesi’nde bulunan Üzümkent Sitesi’nin yıkılan 2 bloğunda toplam 83 kişi yaşamını yitirdi ve 1 kişi yaralandı. Bu sitenin müteahhitleri Şükrü İşitmen ve Memet Nuri Tuğsuz, ‘samimi beyanları’ nedeniyle adli kontrol kararıyla tahliye edildi. Dosya kapsamında 1 sanık firari ve 6 sanıkta tutuksuz yargılanıyor. İlk duruşma 25 Ekim’de Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.