Çanakkale Kazdağları’nda Cengiz Holding’in başlatmak üzere ÇED olumlu raporu aldığı Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesi için ağaç kesimleri başlatıldı. Yerel halk projenin başlatılmaması için başlattıkları direnişe rağmen bölgedeki ağaçlar jandarma koruması eşliğinde kesiliyor. Öte yandan projenin başlatılması için verilen ÇED olumlu raporuna açılan itiraz davaları sürerken kesimlerin başlatılması halkın tepkisine sebep oldu. Proje kapsamında 1 Milyon ağacın kesileceği söyleniyor. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Çanakkale CHP Milletvekili Özgür Ceylan, “ÇED kararları çoğu zaman toplantı dahi alınmadan veriliyor, ağaç katliamını halkın direnci durdurabilir” dedi.
Aldığı ihalelerin birçoğu tartışmaya sebep olan Cengiz Holding 2012’den bugüne Kazdağları’nda hayata geçirmeye çalıştığı Halilağa Bakır ve Altın Madeni Projesinin peşinde. Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır A.Ş. firması 2012’de maden çalışması yapılacak bölge için Bakanlığın verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla izin aldı. 2019 yılında Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’a ait altın bakır madenini 55 milyon dolara satın alan Cengiz Holding, “Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi” projesini hayata geçirmek istedi. Ancak Çevre örgütlerinden ve yerel halktan gelen itirazlar sonucunda Çanakkale İdari Heyeti’nin hazırladığı bilirkişi raporuna göre bölgenin ÇED olumlu kararına uygun olmadığı açıklandı. Ardından 2021 yılında verilen ÇED olumlu kararına Kazdağları Ekoloji Platformu bileşenleri ve bölge halkı, toplam 6 kurumsal, 81 bireysel olmak üzere 87 davacı ile 24 Ağustos tarihinde dava açtı. Bu dava dışında TEMA Vakfı, Çan Çevre Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası ve ayrıca Çevre Mühendisleri Odası tarafından da davalar açıldı. Hala sonuçlanmayan dava sürecine rağmen ÇED olumlu kararına yaslanan Cengiz Holding bölgede çalışmalarını başlattı.
Çevre ve Şehricilik Bakanlığı’na davalar sürerken projenin nasıl başlatıldığını sorduğumuzda Bakanlıktan aldığımız cevaba göre ÇED raporunu onaylayan 22 kurum olduğu yanıtını aldık.
“ÇED raporunda 22 kurumun onayı var. Dolayısıyla 22 kurumun görüşü alındı, o görüşler doğrultusunda verilen bir karar. Devam eden bir yargı süreci de var, dava açılmış, yürütme durdurulmuş. Ancak hazırlanan raporlar doğrultusunda dava reddedilmiş. Temyize gitti, temyiz süreci devam ediyor. O süreci takip ediyoruz.”
Ancak 2021 yılında açılan davaların sonucu, yapılacak projenin doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz tahribata neden olacağının belirtilmesi üzerine “ÇED Olumlu” kararı iptal edildi, karar itiraz yolu kapalı olmak üzere Danıştay tarafından da onaylandı.
Cengiz Holding bölgenin peşini yine bırakmayarak ruhsat birleştirme ve isim değişikliğiyle yeni bir ÇED süreci başlatılarak ÇED olumlu kararı alındı. Kazdağları’na sahip çıkan yerel halk ve çevre örgütleri 95 davacıyla birlikte 2023 yılında yeniden iptali için dava açtı. Bakanlığın 22 kurum onayıyla reddedildiği söylenen dava ise temyiz yoluyla halen sürmekte.
ANKARAGÜNDEM’a konuşan Çanakkale CHP Milletvekili Özgür Ceylan, çalışmayı başlatan firmanın açıkladığı raporda 240 bin ağaç gösterilmesine rağmen bölge de katledilecek ağaç miktarının yaklaşık 1 milyon ağaç olduğunu belirterek, bu alanın bir kısmının da köylüye ait orman, tarım alanı ve meralardan oluştuğunu söyledi.