Yarım asırdır bu işi yapıyor, en doğalını tüketiyor! Herkesin arayıp bulamadığı ürünler o şehirde yetişiyor

Yarım asırdır bu işi yapıyor, en doğalını tüketiyor! Herkesin arayıp bulamadığı ürünler o şehirde yetişiyor

Bayburt sevdalısı arkadaşlarıyla birlikte ata tohumlarının devamı için Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezini kuran İsmail Öksüz, Ata tohumları ile arazi üzerine Ekim yaparak deneme gerçekleştiriyor. Tek amaçlarının gelecek için önemli olan Ata tohumlarını korumak olduğunu ifade eden Öksüz, kurmuş olduğu serada organik tarım yaparak Ata tohumları ile sebze yetiştiriciliğini sürdürüyor.

Domates, salata, kavun, karpuz, çilek, mısır, patates, fasulye, biber, lahana gibi sebze ve meyveleri toprakla buluşturan çiftçi, hasat zamanı ektiği sebzeleri dalından tüketiyor organik beslenmenin yanı sıra hem satış yapıyor hem de vatandaşı en doğal ile buluşturuyor. 50 yıldır çiftçilikle uğraşan Öksüz, ata tohumlarının devamı için elinden geleni yapmaya çalıştığını vurguladı. Acara fasulye, şeker fasulyesi, yuvarlak fasulye, barbunya, kırmızı fasulye, iri fasulye, taze fasulye gibi 7-8 çeşit fasulye Yetiştirdiğini vurgulayan Öksüz 6 çeşit biber, 4 çeşit salatalık ve domates ile birlikte 3 çeşit karpuz yetiştiriyor.

Genleriyle oynanmamış ve hiçbir şekilde bozulmamış tohumlardan üretim yapmaya özen gösterdiklerini ifade eden Öksüz, bu durumun devamı için kurdukları dernek olduğunu belirterek çalışmalar yaptığını söyledi. Öksüz, “74 yaşındayım, yaklaşık 50 yıldır organik tarım işleriyle uğraşıyorum. Sürekli olarak organik sebze, meyve üretimi yapıyorum. Bayburtlu hemşehrilerim Prof. Dr. Rıfat Yıldız ve Akın Bayrak beyfendiyle birlikte ata tohumlarının devamı sağlamak amacıyla bir dernek kurduk, ben de o derneğin yöneticisiyim, üyesiyim. Aynı zamanda organik tarımın uygulayıcısıyım. Gez Hanları Ekolojik Tarım Deneme ve Üretim Merkezi ile daha önce Gez köyünde yürüttüğümüz dernek faaliyetlerini bu sene Aslandede köyünde devam ettiriyorum.” dedi.

Kendisine ait bağ olduğunu ifade eden Öksüz, çeşitli tohumlar üzerinde çalışma yaparak 8 çeşit fasulye ekimi ile birlikte 5-6 çeşit domates tohumu olduğunu söyledi. Öksüz, bunların yanı sıra biber, kabak, mısır ile birlikte kavun ve karpuz gibi meyve ve sebzelerin de yetiştirildiğini dile getirdi.

Exit mobile version