Yeni Öğretmenlik Kanunu taslağı tartışma yarattı: Öğretmenler üzerinde mobbing tehdidi

Yeni Öğretmenlik Kanunu taslağı tartışma yarattı: Öğretmenler üzerinde mobbing tehdidi

Avukat Serhat Özdili, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının 34. maddesine yönelik ciddi eleştirilerde bulundu. Özdili, taslağın bu maddesinin, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin bakanlık veya eğitim müfettişleri tarafından yetersiz bulunması durumunda, önce akademik eğitim almalarını, tekrarı halinde ise öğretmenlikten alınarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı memur yapılmalarını öngördüğünü belirtti.

Özdili, taslağın öğretmenlere karşı şiddet gündemiyle revize edilmesinin beklendiğini, ancak 34. maddenin objektif kriterlerden yoksun olduğunu ve idareciler tarafından öğretmenlere mobbing uygulamasının önünü açabileceğini ifade etti. Bu maddenin geniş ve uygulanması izafi bir çerçeveye oturtulduğunu belirten Özdili, “Taslak kanunlaşırsa, uygulama için yönetmelikle usul ve esaslar belirlenecektir, ancak mesleki yeterlilik için objektif kriterlerin Türkiye koşullarında uygulanmasının zorluğu gözetildiğinde, ilgili kanun maddesi büyük bir sorunun kapısını aralayarak iş barışını bozma riski taşıyor” dedi.

Özdili, kanun taslağında bazı kritik soruların cevaplanması gerektiğini vurguladı:

Avukat Serhat Özdili, Anayasa Mahkemesi’nin itiraz halinde bu maddeyi iptal edebileceğini düşündüğünü ifade etti. Ancak, kamuoyu baskısı ve öğretmenlik mesleğinin daha fazla yıpratılmaması adına, TBMM’deki milletvekillerinin uygulama kapsamı ve kriterleri soyut olan bu maddeyi onaylamayarak öğretmenler üzerindeki gerilimi azaltmalarını umduğunu belirtti. Özdili, ilgili kanun maddesi için kamuoyu oluşturma noktasında en büyük görevin eğitim sendikalarına ve öğretmenlere düştüğünü vurguladı.

Exit mobile version