Yeni torba yasa teklifi: Gayrimenkul sektörüne büyük şok! Tapu devri yaparken dikkat

Yeni torba yasa teklifi: Gayrimenkul sektörüne büyük şok! Tapu devri yaparken dikkat

Torba Yasa Teklifi’nde yer alacak düzenlemeler, esas itibariyle 2024-2026 Orta Vadeli Programı (OVP) kapsamında kayıt dışılıkla mücadele ve Vergi Kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirilerek verimliliğini kaybetmiş olanların yürürlükten kaldırılması ile ilgili olacak. Yapılacak düzenlemelere ilişkin temel altyapı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 2023 yılı Vergi Harcama Raporu’nda yer alıyor.

2023 yılında toplam 1.476,7 milyar TL tutarında vergi harcaması söz konusu. Bu harcamanın 660,6 milyar TL’si gelir vergisi, 446,8 milyar TL’si kurumlar vergisi, 235 milyar TL’si KDV, 42,6 milyar TL’si ÖTV ve 91,6 milyar TL’si ise diğer vergiler kaynaklı. Gelir vergisi yönünden en yüksek vergi harcaması yapılan iki kalem; asgari ücret istisnası ve geçici 67. Madde kapsamında stopaj suretiyle bazı menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının vergilendirilmesi. Kurumlar vergisi yönünden en yüksek vergi harcaması yapılan iki kalem ise yatırım fonu ve ortaklıklarına ilişkin kazanç istisnası ile indirimli kurumlar vergisi.

Torba Yasa Teklifi’nde yer alması beklenen gayrimenkule yönelik yeni düzenlemeler sektörü tam anlamıyla şok etti! İşte teklifte yer alması beklenen düzenlemeler:

GYO’lara Tanınan KV İstisnasının Kaldırılması veya Kapsamının Konutla Sınırlandırılması

Şu anki düzenlemeye göre, GYO’ların kazançları herhangi bir ayrıma tabi tutulmaksızın kurumlar vergisinden (KV) istisna bulunuyor. Ancak, Maliye, bu istisnanın kaldırılması veya kapsamının konutla sınırlandırılması konusunda ısrarlı.

Exit mobile version