Konya’da yoğun bir şekilde görülen obruk oluşumu geçtiğimiz yıla göre artış gösteriyor. Kuraklıkla beraber görünen obruklar Karapınar ilçesi ve çevre ilçelerde artış gösterdi. AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün ortak çalışması sonucunda yeraltı su kaynaklarının bölge farklılığına göre yaklaşık 20 metreye kadar düşümü raporlarda yerini aldı.
Obruklarda yaşanan su düşümünün nedeni olarak ise vahşi su kullanımı olarak belirtildi. Yeraltındaki su kaynağının azalması sonucunda oluşan obruklar hakkında Prof. Dr. Fetullah Arık, sayılarının giderek arttığını paylaştı. Konya’da yeraltı sularının yoğun kullanımı ve kuraklığın devam ettiğini söyleyerek, bölge içerisinde yer altı seviyelerinde düşümler gerçekleştiğini açıkladı. 2023 yılına göre 20 metrenin üzerine çıkabilen obruklar hakkında, “Obruk oluşumları da sayıca artarak devam ediyor. Bölge içerisinde Konya kapalı havzası içerisinde özellikle Çumra ve Karapınar bölgesindeki obruklardan sonra Karaman, Aksaray’da ve diğer illerimizde de obruklar oluşmaya başladı. Kayıtlı, derinliği 1 metreden fazla obruk sayısı 604 iken bu yılki güncellemelerle bu sayının 650’ye ulaşacağını düşünüyoruz. Tabii ki 1 metreden sığ olan obrukları düşündüğümüz zaman binlerce daha ilave edilebilir. Çünkü bölge içerisine baktığımız zaman bunların pek çoğunun obruk envanteri içerisinde yer almadığını görüyoruz. Oysa bunları da tabii risk oluşturan çökme yapılar olarak söyleyebiliriz” sözlerini kullandı.
Yeraltından gelen sesler olduğunu söyleyen Arık, suyun bulanık olduğunu da açıkladı. Yeni bir obruğun geçtiğimiz hafta oluştuğunu söyleyerek, “Yani obruk oluşan yerlerde envanter sayımlar vesaireler devam ettikten sonra obruk durmuyor. Hala süreç devam ediyor. Vatandaşlarımızın belirtilerle ilgili noktada mutlaka çok uyanık olması gerekiyor. Orada vatandaşlardan edindiğimiz bilgiye göre, birkaç gün boyunca suların bulanık aktığını, çamur gibi aktığını ifade ediyorlar. Bazı sesleri duyduklarını ifade ediyorlar. Artık obruğun ayak sesleri gelmiş demektir. Ondan önce de gördüğümüz birçok belirti var. İşte bir yerde anormal su birikintileri varsa, yüzeyde bazı çökmeler varsa ya da bu şekilde çamur akıntıları, bulanık akıntılar meydana geliyorsa obruk oluşmaya başlamış demektir. Bu son an, artık çökecektir. O nedenle vatandaşlarımız buna karşı uyanık olmalı” sözlerini kullandı.
Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık açıklamalarının devamında “Bölge genelinde obrukların daha da azaltılabilmesi için mutlaka yeraltı suyu kullanımını biraz daha dengeli hale getirebilirsek obruklar belki bugün hemen değil ama uzun vadede biraz daha sayıyı azaltmamız mümkün olacaktır” ifadelerini kullandı.