Yeter ki ekonomi konuşulmasın

Yeter ki ekonomi konuşulmasın

Tahran’da İsrail suikastı ile katledilen Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımına sansür tartışması sonrası Intagram erişime kapatıldı. Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı olan dünyanın en popüler sosyal medya platformunun ‘katalog suçlar’ kapsamındaki yasaklara uymadığı belirtildi. Ancak suçların ne olduğu açıklanmadı. Ekonomik krizin konuşulduğu süreçte gelen karartma bir anda gündemi değiştirirken hükümetten ikinci adım geldi. ‘Çocuk istismarını engelleme’ gerekçesiyle 15 milyon kullanıcıya sahip Roblox kilitlendi. Akabinde ‘TikTok da kapatılabilir’ sinyali verildi.

Dibe vurulan alım gücünün, mutfaktaki ateşin ve zamların gündemin bir numaralı maddesi olduğu süreçte, alınan kararlar için kamuoyunda açıklanan gerekçelerin dışında yorum getirildi. Hukukçular karartmanın yasal sınırı aştığını belirtirken, sosyal medyada, erişim engeli hamlelerin dar gelirlinin içinde olduğu durumunun konuşulmasını engellemek için atıldığı görüşü öne çıktı. ‘Hükümet kritik zamanda ekonomiyi gündemden düşürmek için karşılığı olmayan tartışma başlıklarıyla ilgi alanını değiştiriyor’ denildi. Roblox ve TikTok’la tartışılan konuların çeşitlendirildiği ifade edildi.

Instagram’dan sonra oyun platformu Roblox’a da erişim engeli getirildi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman “Milletimiz, TikTok’un da kapatılmasını istiyor” diyerek yeni bir yasağın sinyalini verdi. RTÜK Başkanı, sokak röportajlarını takibe alındığını açıkladı. Tüm bu adımlar “Ekonomiyi kötü yöneten iktidar, gündem değiştirmeye çalışıyor” eleştirilerine yol açtı.

Tahran’da İsrail suikastı ile katledilen ‘Hamas lideri İsmail Haniye’ye sansür uygulanıyor’ tartışması sonrası sosyal medya platformu Instagram erişime kapatıldı. Türkiye’de 57 milyon kullanıcısı bulunan uygulamanın ‘katalog suçlar’ kapsamındaki yasaklara uymadığı belirtildi. Ancak suçların ne olduğu detaylandırılmadı. Ekonomik krizin konuşulduğu süreçte gelen karartma bir anda gündemi değiştirirken hükümetten ikinci adım geldi. Önceki gün Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı gerekçesiyle çevrimiçi oyun platformu Roblox’e yasak getirildi.

Yasağı savunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devletidir. Devletimiz, anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir” şeklinde konuştu.

ki uygulamanın kapatılması tartışılırken TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, bir yasağın daha yolda olduğunun sinyallerini verdi. Yayman “TikTok meselesi, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesidir. Yapılan paylaşımlar o kadar tuhaf, o kadar gerçeklikten kopuk ki bunları onaylamak mümkün değil. Erişim engelinin getirilmesi noktasında komisyon olarak bir tavrımız yoktur. Bu Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) tavrıdır. Ama bana komisyon başkanı olarak sorsanız, siyaset milletle beraber yapılır. Milletimiz de TikTok’un kapatılmasını istiyor. Beni sokakta görenler ‘Bu TikTok’u kapatırsan, cennetin kapısına aralarsın’ diyor. Yaşını başına almış insanların çok irrasyonel, absürt tavırlar içerisine girerek sakil paylaşımlar yapmalarını özgürlük alanı olarak görmüyorum. Burası tamamen evrensel insanlık değerlerinden uzaklaşmış, büyük bir yabancılaşma platformu” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version