Yılmaz: Türkiye, lojistik alanında küresel bir güç olacak

Yılmaz: Türkiye, lojistik alanında küresel bir güç olacak

Yılmaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı”na katıldı.

Toplantıda konuşan Yılmaz, Balıkesir’de bir mühimmat fabrikasında meydana gelen kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. Yılmaz, hadisenin çok boyutlu olarak adli ve idari yönden incelendiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye Yüzyılı hedeflerini hayata geçirirken, ulaştırma ve lojistik sektörünün, yalnızca Türkiye’nin kalkınması için değil, bölgesel ve küresel ticaretin güvenliği ve sürekliliği açısından da kritik bir role sahip olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, küresel ticaretin şekillenmesinde belirleyici bir rol üstlendiğini belirten Yılmaz, toplantının, Türkiye’nin stratejik konumunun sağladığı fırsatları hayata geçirecek adımları belirleme açısından büyük öneme sahip olduğunu bildirdi.

Yılmaz, lojistiğin, küresel ekonomi ve ticaretin kalbi olduğunu belirterek coğrafi konumu sayesinde Türkiye’nin, küresel lojistiğin merkezi olma yolunda avantajlara sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye’den 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,4 milyar insanın yaşadığı ve 8,6 trilyon dolarlık ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye ulaşılabildiğine dikkati çeken Yılmaz, Asya ile Batı arasındaki ticaretin gerçekleştirilmesinde “Orta Koridor”un önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin, Ukrayna-Rusya savaşıyla önemi daha iyi anlaşılan “Orta Koridor”da inisiyatif aldığını kaydeden Yılmaz, ticaret koridorlarının geliştirilmesinin sadece kalkınma bakımından değil bölgesel güvenlik bakımından da çok önemli olduğuna değindi.

Yılmaz, Türkiye olarak üzerinde çalıştıkları bir başka koridorun “Kalkınma Yolu” koridoru olduğunu belirterek, “Bu projeyle, Irak’ın Faw Limanı’nda şimdiden büyük bir sanayi bölgesi planlanıyor. Yine bütün bu güzergah boyunca inanıyorum ki bir refah havzası oluşacak. Barışa, bölgesel güvenliğe, refaha katkıda bulunacak. Ülkemizin ihraç ürünlerinin Kalkınma Yolu üzerinden Körfez ülkelerine ve hatta Basra Körfezi’nden Güney Asya’ya erişimi kolaylaşmış olacak. Bunun bölgesel bir yansıması da olacak. Tüm Türkiye’ye bunun katkısı olacak ama fazla da Güneydoğu’ya olacak. Kalkınma Yolu’nun yapılmasıyla Güneydoğu Anadolu bölgemizin bölgesel kalkınmasına da çok büyük bir güç, destek gelmiş olacak.” diye konuştu.

Zengezur Koridoru’nun bir diğer önemli koridor olduğunu belirten Yılmaz, bu projenin de Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’in bölgesel kalkınmasına da çok ciddi katkılarda bulunacağını söyledi.

Exit mobile version