Yozgat’ın ‘Duduhanım’ı artık tescillendi! Soğuk ve kuraklığa meydan okuyor: ‘Türkiye’de yem açığını kapatacak’

Yozgat’ın ‘Duduhanım’ı artık tescillendi! Soğuk ve kuraklığa meydan okuyor: ‘Türkiye’de yem açığını kapatacak’

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitikleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Başaran tarafından başvurusu yapılan mürdümük çeşit adayı Duduhanım bitkisinin, Yozgat merkeze bağlı Topçu Köyü yakınlarında 30 dekarda deneme ekimleri gerçekleşti. Ziraat Fakültesi Araştırma-Uygulama alanında yapılan deneme ekimlerinden yüksek verim alınırken, Duduhanım kaba yem olarak da kullanılabilecek. Tescillenen bitkinin soğuk ve kuraklığa dayanıklı, verim düzeyinin de fazla olması dikkat çekerken pek çok baklagilde görülen tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi sorunlar bu bitkide görülmüyor. Sıfır gübre ve sıfır ilaç kullanımıyla da yüksek verime ulaşılabiliyor. Ayrıca bitki Türkiye’deki tane yem açığının kapatılması için de oldukça önemli bir potansiyele sahip.

Duduhanım bitkisinin Türkiye’deki yem açığının kapatılması için önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Başaran, “Mürdümük adıyla bilinen baklagil yem bitkisi türüne dair 2024 yılında yeni bir tür ve çeşit olarak ‘Duduhanım’ ismiyle tescil edildi. Bu bitki tek yıllık bir baklagil yem bitkisi. Özellikle hayvan beslemede kullanılmaktadır. Taneleri ülkemizin farklı yörelerinde insan beslenmesinde kullanılmaktadır. Mürdümüğü tane yemi için öneriyoruz. Birçok baklagilde karşılaştığımız tane dökme, bakla çatlatma ve bakla dökme gibi problemleri biz mürdümükte görmüyoruz. Mürdümük 120 günlük vejetasyon sürecinde Yozgat ekolojisinde 400 kilograma yakın bir tane verimi verebilmektedir. Bu özellikliyle çok da alternatif olan bir bitki değil. Ülkemizde hayvansal üretimin problemlerini yem açığını dikkate aldığımız zaman bu açığın kapatılmasında çok ciddi bir potansiyel taşıdığını görmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Bitkinin yüksek tane verimi ve %30’a yakın protein değeri taşıdığını da vurgulayan Başaran, Mürdümük kendinden sonra gelen bitkilere çok iyi toprak bırakmaktadır. Özellikle bölgemizde kuraklık alanlardaki münavebe sistemine mürdümük dahil olduğu zaman tahıl tarımında gübre kullanımının da azalmasında ve maliyetlerin düşmesine büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Kısa zamanda bölgemizde yayılmasını hedefliyoruz. Hem bölge hayvancılığı hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz. Mürdümük tane veriminin yanında yüksek protein içeriği ile yüzde 30 protein değerine sahip bir bitki. Ayrıca sürdürülebilir tarım adına katkı sağlamakla birlikte bölge çiftlisinin de ekonomik gelirine kazanç sağlayacaktır” dedi.

Exit mobile version