Bingöl Balı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesinin ardından, ‘Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği’ kapsamında Avrupa’ya taşındı. AB Komisyonu tarafından uygun bulunan başvuru, 12 Mart 2024 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Üç aylık sürecin ardından, Bingöl Balı 10 Temmuz 2024 tarihinde Avrupa Birliği tarafından resmen tescil edildi.
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, Bingöl balının bu tescille değerinin daha da artacağını belirtti. Vali Usta, “Bingöl’de göreve başladığımız günden itibaren coğrafi işaretli ürünlerimizin ekonomiye kazandırılması, bundan elde edilen gelirlerin çiftçimize büyük bir kaynak oluşturması için çalışıyoruz. Bu anlamda Bingöl balımız bizim 5 coğrafi ürünlerimizden biriydi. Biz de bunu daha da katma değerli hale getirmek için Avrupa Birliği tescil sürecine başvurduk ve yaklaşık 2 yıllık bir süreç sonunda bugün çok mutlu bir haber aldık.
Bizim Bingöl balımız Türkiye’deki 23’üncü ürün, bal alanında ise ilk ürün olarak Avrupa Birliği’nden coğrafi işaretli tescil belgesi aldı. Dolayısıyla artık Bingöl balımız bu alandaki bayrağı zirveye taşıdı ve Bingöl Balı bir marka oldu. Bal alanında Türkiye’nin liderliğini Bingöl Balı yapıyor. Bu anlamda emeği geçen üniversitemize, tarım ve orman il müdürlüğümüze ve özellikle bu süreçte bütün kurallara uyarak balın tescil almasında katkı sunan arıcılarımıza, üreticilerimize ben teşekkür ediyorum. Bu Bingöl’ümüze yakışıyor. Bingöl’ümüze hayırlı ve uğurlu olsun diyorum” dedi.
Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba, tescil sürecinin tamamlanmasının büyük bir sevinç kaynağı olduğunu belirtti. Aba, “Bingöl’ün bal üreticisi olarak çok mutluyuz. Sevinçli ve gururluyuz. Çünkü balımız Avrupa coğrafi işaret sürecini tamamladı ve daha önce dünya ikinciliği alan balımız Avrupa Birliği coğrafi işaret tescil belgesini aldı. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. İhracat için inşallah önümüz daha da çok açılacak” şeklinde konuştu.