Bakan Yumaklı: “Girdi maliyetlerini düşürmek en önemli gündem maddelerimiz arasında”

Bakan Yumaklı: “Girdi maliyetlerini düşürmek en önemli gündem maddelerimiz arasında”

“Zeytinyağında rekolte düşüklüğü yok, aksine temenninin üzerinde”

“Tarımda tasarılamanın ehemmiyeti mevzusunda senelerdir devam eden bir temenni var zati. Bunu asıllaştırmak bize kısmet olacak diye düşünüyorum”

“Varsayımımız odur ki bazı maliyetlerden kurtarmak için suyun barajlara aktarılmaması nedeniyle İstanbul’daki barajların geçen seneye göre 64,8’den yüzde 36’ya düştüğünü görüyoruz”

ANKARA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Tarladan sofraya giden tam süreçlerde girdi maliyetlerini düşürmek, faydalılık ve niteliği artırmak, tarımı dijitalleştirmek, yönetimi sadeleştirmek bizim en ehemmiyetli gündem maddelerimiz olacak. Maksadımız üreticiyi kuvvetlendirmek, harcayıcıyı gözetmek” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Atatürk Orman Çiftliği Tesisleri’nde medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile toplandı. Yumaklı, yürüttükleri projelerin tamamının odak noktasının yapım olduğunun altını çizerek, “Tarladan sofraya giden tam süreçlerde girdi maliyetlerini düşürmek, faydalılık ve niteliği

artırmak, tarımı dijitalleştirmek, yönetimi sadeleştirmek bizim en ehemmiyetli gündem maddelerimiz olacak. Maksadımız üreticiyi kuvvetlendirmek, harcayıcıyı gözetmek” dedi.

Tarım arazilerinin 2 sene üst üste ekilmemesinin nedeninin kendileri için ehemmiyetli bir gösterge olduğunu, alakalı ünitelerin bu arazilerin belgelenmesi

için süreci başlattığını dile getiren Bakan Yumaklı, 2 senenin sonunda ekilmeyen araziler için arsa sahibine öneride bulunacaklarını belirterek, “O tarım arazisinin ekilmesiyle alakalı kabul eden, orayı kiralayan şahıslar orayı ekecekler, o tarım arazisinden elde edilen kira da mülkiyetin sahibi kimse, kaç ortak varsa, 1-5 hiç fark etmez onların hesaplarına yatırılmış olacak” diye konuştu.

Türkiye‘de su kanunu olması gerektiğini söyleyen Yumaklı, “İklim farklılığını konuşuyoruz ama bunun da çok hızla hazırlanması gerekir. Dolayısıyla bunun hazırlanması çalışmaları başladı. Ayrıca Çayır Kanunu çok daha önceki tarihlerden beri gelen ve günümüz gereksinimlerine kısmen yanıt veren bir kanun. Bununla alakalı farklılık hazırlıklarına başlandı” dedi.

Bakan Yumaklı, çiftçi kazancının karara kavuşması için tarım sigortalarının yaygınlaştırılmasını ehemmiyetli gördüklerini vurgulayarak, “Ayrıca Kent Tarımı projesini geçen seneden hatırlarsınız. Burada da yapım yerlerini tüketim yerlerine yanaştırarak, özellikle nakliye ve uzun mesafelerden kaynaklı zayiat kalemlerini de eksiltmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İhtisas organize sanayi bölgeleri kuruluyor

Verimliliğin artırılması için ülke genelindeki 100 lokasyonda jeotermal enerjiye dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulacağını aktaran Yumaklı, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar 41 şehirde 39 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesine Bakanlığımız tarafından tüzel şahsiyet kazandırıldı. Bunlardan 10’unda altyapı çalışmaları bitirildi ve yatırımcıların hizmetine sunuldu. Sanıyorum çok kısa bir zamanda, zira ciddi arzı da var, burada yapıma başlanacak. Bu proje de Balıkesir Gönen’de 8 bin dekarlık alana kurulacak ve dünyanın en büyük jeotermal ısıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olacak. Elbette projede jeotermalin yanı gizeme yeniden ülkemizin büyük avantajlarından olan rüzgar, güneş ve biyokitle enerjileri de kullanılacak.”

Exit mobile version