Rapora göre, son bir yılda bireysel kredi kartı borçları 848 milyar TL artarak 1 trilyon 433 milyar TL’ye ulaştı. Bu borcun 328 milyar TL’lik kısmı, ödeme güçlüğü nedeniyle faize bırakılmış durumda. Merkez Bankası, artan kredi kartı faiz oranları ile özellikle gelir ve borçlanma uyumsuzluğu yaşayan bireylerde faize bırakma eğiliminin, borç yükünü daha da artırabileceği uyarısında bulunuyor.
Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre; kredi kartı limit toplamı 50 bin TL ve altı olan bireylerin kart limitlerinin yüzde 51.6’sı borç bakiyesine dönüşmüş durumda. Daha yüksek limit gruplarında ise bu oran daha düşük seviyelerde kalıyor. Tüm bankalardaki toplam limit tutarına göre değerlendirilen limit gruplarında, 200 bin TL ve üzeri limite sahip bireylerin toplam kredi kartı borçlarının yarısından fazlasına sahip olduğu görülüyor. 8.7 milyon kişinin toplam 171.3 milyar TL’lik kredi kartı bakiyesi bulunurken, bu tutarın 88.3 milyar TL’si borçlanmış durumda.
Finansal koşullardaki sıkılaşma, bireysel kredi tahsili gecikmiş alacak (TGA) oranında bir miktar bozulma yaratmış durumda. TCMB raporunda, kredi kartı harcamalarının sonradan taksitlendirilmesi veya borcun tamamının ödenmeyerek faize bırakılmasının, özellikle borçlanma maliyetlerinin yükseldiği dönemlerde bireylerin temerrüt riskini artırdığına dikkat çekiliyor.
Raporda ayrıca, Mart 2024 itibarıyla varlık yönetim şirketlerine devredilen hanehalkı batık kredi ve kredi kartı borcunun 47 milyar TL’ye ulaştığı belirtiliyor. Mart 2023’te bu borçlar 37 milyar TL seviyesindeydi. Bu, bankaların son bir yılda 10 milyar TL’lik hanehalkı kredi ve kredi kartı borcunu varlık yönetim şirketlerine devrettiğini gösteriyor.